Eredetileg a recept elnevezése Genovai Húsvéti pite és Lajos Mari 99 Ünnepi étel szakácskönyve ihlette.
Csodálatos párosítása a túrónak és a spenótnak és melegen és hidegen egyaránt finom.
Nemcsak húsvétkor szoktam elkészíteni, hanem könnyű nyári ebédnek is nagyon finom . Amióta ilyen finomakat lehet főzni vagy sütni spenótból, azóta nálunk egyáltalán nem számít mumus ételnek.

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
10 db tojás
5 dkg vaj
70 dkg mirelit spenót (persze ha van éppen friss spenót a piacon, akkor 1kg spenótot kevés vajon megpároljuk és kinyomkodjuk a levét )
40 dkg tehéntúró
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
5dkg parmezán sajt
10 dkg trapista sajt
Kis petrezselyem, só , bors

Kellék:
24 cm-es kerek gyűrűs tortasütő forma


A sütőt előmelegítem 180 C fokra. A leveles tésztát egy kisebb és egy nagyobb szeletre osztom. A nagyobbikból nyújtok egy olyan formát, melyet a kivajazott és kilisztezett 24 cm-es tortasütő formába terítek úgy, hogy a tészta a peremén egy kicsit túllógjon. A kisebbik tésztából készül majd a kerek lap a tetejére. A levágott széleket félreteszem, mert abból újranyújtás után tudok díszítést kivágni.
A hagymát kockára vágom és egy lábosban kevés vajon üvegesre pirítom. Hozzáadom a fokhagymát és a spenótot. Addig főzöm, amíg elfő a leve és szikkadtabb állagú lesz. Hagyom egy fél órát hűlni és utána belekeverem a túrót, a sajtokat lereszelve és 2 db egész tojást. Petrezselyemmel és sóval borssal ízesítem.
A tortaformában szépen elhelyezett tésztára öntöm a tölteléket és egy evőkanál hátával 8 mélyedést készítek, amelybe óvatosan beleütöm a tojásokat. A kisebbik tésztakoronggal óvatosan befedem a pitét és a kilógó széleket szépen visszahajtogatom. Kidíszítem a tortát a maradék tésztával és megkenem a tetejét tojássárgával. A sütőben 45 percig sütjük. Ha előbb elkezdene égni a teteje, akkor letakarjuk egy alufóliával, hogy még a belsejében a tojás át tudjon sülni, de ne égjen meg a széle.
A tortaformában hagyjuk langyosra hűlni, mert ha előtte kinyitjuk, akkor még folyik a töltelék.
Főtt sonkához és fehér borral tálalom.
Másnap a hideg maradékért még versenyt szoktunk futni a hűtőig.


Tipp: ha nincs otthon leveles tészta, akkor 30 dkg lisztből, 0,5 dl olajból egy csipet sóval és kicsi langyos vízzel rugalmas tésztát gyúrunk, melyet a hűtőben pihentetünk egy óráig.

Megettük a pitét mielőtt le tudtam volna fényképezni felvágva,  ezért olasz recept oldaláról vettem másoltam ide a képet.

 

 

 

 

 

 

Print

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr281892493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása