2010.02.24. 10:00
Halfasírt
Az emberek többsége a szálkák miatt idegenkedik a halételek fogyasztásától. Különböző előkészítési technikákkal (irdalás, filézés) tudunk megszabadulni a szálkáktól, de főzés/sütés közben is megsemmisíthetjük a szálkák nagy részét.
A halhús teljes értékű és könnyen emészthető, magas fehérjetartalma (fajtától függően 15-20 százalék), illetve különleges zsírtartalma van. A halhúsban található zsiradék (1-7 százalék) - a halolaj - a többi állati eredetű zsíroktól eltérően telítetlen zsírsavakban gazdag. Esszenciális zsírsavjai fontos élettani és védő szerepet töltenek be. Gazdag ásványi anyagokban (vas, cink, szelén, jód, foszfor) és egyes vitaminokban (A, D, B1, B2, B12).
Ha szálkás halat (keszeg, kárász, balin, márna, csuka, stb.) teljes biztonsággal szeretnénk fogyasztani, akkor a hús ledarálása a legmegfelelőbb módszer.
A balin tulajdonképpen egy ragadozó életformát folytató nagy keszeg, a húsa finom, de szálkás rettenetesen. Egy másfél kilós balinról a gerinc mellett bevágva lefejtettem a húst, így kaptam két fél gerinctelen balinszeletet. A szeletekről lehúztam a bőrt és kivágtam az oldalborda csontokat (a hétköznapi nyelvben sokszor ezeketa csontokat is szálkáknak nevezik).
A csonttalan, bőrtelen balinhúst húsdarálón ledaráltam, majd még hozzádaráltam egy áztatott zsömlét, egy kissebb fej vöröshagymát és négy gerezd fokhagymát.
A darálékhoz hozzáadtam egy tojást, ízesítettem sóval, tettem bele borsot, kevés őrölt rozmaringot és pici pirospaprikát. Öntöttem bele még fél deci citromlevet (a citromlé semlegesíti a véletlenül megmaradt pici szálkadarabokat is) és összedolgoztam. Zsemlemorzsa hozzáadásával (kb. 3-4 evőkanálnyi kellett) beállítottam formázhatóra az állagát.
Hűtőben kb. két órát pihentettem, majd pici gombóckákat formáztam a masszából. A gombócokat zsemlemorzsába hengergettem, majd forró olajban kisütöttem őket.
Aranybarnára.
Egyáltalán nem érződik ki a hal-íz, egy semleges, könnyed étel, akár sör/bor korcsolyaként is kínálható, de zöld körettel könnyed vacsoraként is tálalható
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2010.02.24. 10:05:27
hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.02.24. 10:28:02
Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2010.02.24. 11:26:30
hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.02.24. 11:39:18
@Mágnes Dóra: örülök, hogy tetszik, a főszerkesztő asszony ha ráérne lenne pár kérdésem hozzá :-)
Utolsó kommentek