IMG_3813.JPG

Isteni egytálétel. Tegnap kaptam ajándékba nagy cukkinit, ami már nem olyan zsenge.  Általában imádjuk a zsenge cukkinit, de hát ajándék lónak….

Ezekből is nyugodtan készíthetünk ételt, csak érdemes már meghámozni, mert a zöld héja már nem puhul meg olyan gyorsan és érdemes a magját kikaparni, mert már nagyobb magok vannak benne és sütéskor a túl sok levet eresztene a szivacsos magház része.
Elővettem egyik legnépszerűbb receptemet a Rakott kelkáposztát és átvarázsoltam cukkinis egytálétellé.

Ihletet adó recept: http://mindenkaja.blog.hu/2010/03/14/rakott_kelkaposzta_1

Hozzávalók:
1 kg cukkini
12 dkg ementáli sajt
3 dl tejföl
0,5 kg darált hús
10 dkg füstölt szalonna
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db nagy tv paprika
1 db nagy paradicsom
2 ek paradicsompüré
kakukkfű
só, bors
1 bögre rizs, 2 bögre víz, zöldségleves kocka

A zsenge cukkinit 3-5 mm vastag karikára vágjuk (Tipp: ha idősebb cukkinival dolgozunk, akkor hámozzuk meg, vágjuk félbe és kaparjuk ki a magját, majd szeleteljük föl).

A darált hús pörkölthöz egy kis olajon süssük ki a csíkokra vágott füstölt szalonna zsírját, majd a szalonna zsíron pároljuk övegesre a felkockázott hagymát. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd forgassuk át rajta a darált húst. Pirítsuk fehéredésig a húst, majd ízesítsük a felkarikázott paradicsommal, paprikával, a paradicsompürével és kakukkfűvel, sóval, borssal. Saját levében lassú tűzön pároljuk kb. 30 percig.

Közben tegyük fel főni a rizst egy kis zöldségleves kockával. kb. 20 perc alatt megpuhul.

Egy közepes tepsi aljára terítjük a cukkini felét, majd rétegesen eloszlatjuk rajta a fele rizst, a fele darált húst, a tejföl felét és megszórjuk sajttal. Majd még egy réteg cukkini, rizs, darált hús, tejföl és sok-sok sajt következik.

Előmelegített sütőben süssük kb. 40 percig, amig szép barnás-arany színű lesz a teteje.

IMG_3810.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr654685451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mullerjacint 2019.10.05. 22:12:39

Tejfölt kicseréltem vega krémre, nagyon finomra sikeredett. Az egész család odáig volt és vissza. www.ujsagomat.hu/aldi/aktualis-ajanlatok-csutortoktol-03-10-2019/ a hozzávalókat érdemes neten megnézegetni, mielőtt főzöl.
süti beállítások módosítása