A polip igen elismert ételek közé tartozik. Igazi ínyencségnek számít! Az elkészítésének egyetlen kockázata, ha rágós marad. Ezért a kifejlet polipok főzésére pár trükköt alkalmaznak, például több főzővízben főzik ki vagy előtte egy kicsit hozzácsapják valamihez. Hallottam már olyat is, hogy is , hogy valaki  centrifugába helyezte, hogy szétverje picit a rostjait. Valójában nem is olyan nehéz elkészíteni, csak pár apró dologra kell figyelni.
A bébipolip esetében kicsit rövidebb az előfőzési idő és a párolási idő.
 
Hozzávalók:
1 kg bébipolip
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 db paradicsom
2 dl bor
0,5 dl konyak
3 ek paradicsompüré
fél citrom
4 db babérlevél
Só, bors
Chilipehely
 
Először külön lábosban egy kicsit előfőzzük a polipot. Sóval, babérlevéllel és egy félbevágott citrommal ízesített forrásban lévő vízbe tesszük a polipokat. A lábaik gyorsan bekunkorodnak majd. 3-5 percig főzzük amíg felhabzik, majd gyorsan hideg vízbe mártjuk és lehűtjük a polipokat. 
Nagyjából ennyi idő alatt meg is puhul a polipunk először. Mert utána sajnos visszakeményedik.
Egy serpenyőben oliva olajat forrósítunk és megpirítjuk rajta a karikára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a felszeletelt előfőzött polipot és a vékonyra szelt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk a chilivel fűszerezzük és kicsit együtt pirítjuk.
Aztán hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot, felöntjük borral és fedő alatt újra puhára pároljuk kb. 30-40 perc alatt. Később még hozzáadjuk a konyakot és a paradicsompürét is. Akkor lesz kész, ha a hús megpuhult, a paradicsom teljesen szétfőtt és sűrűbb szaft van alatta. (Tipp: a végén a szaftot sűríthetjük lisztes vajjal)
Melegen párolt rizzsel vagy tészta feltétként szolgáljuk föl. Hidegen is nagyon finom polipsaláta lesz belőle , pirítós kenyérrel isteni!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polip főzése és párolása:

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr453130103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása