2011.06.05. 16:43
Húsos paté Tokajival
A francia konyha kedvelt patéja , azaz a pástétom, igazi klasszikus elegáns étel. De nem csak libamájból készíthetjük, hanem bármilyen húsból és zöldségekből is. Ideális vendégváró, mert előre elkészíthető és sok félele ízben variálható.
Főtt marhahúsból és sok-sok levesben főtt zöldségből készül ez a húsos pástétom. Valójában a hétvégi húsleves maradékokból a férjem fejlesztette a tökélyre ezt a receptet.
Hozzávalók:
40 dkg főtt marhahús (rostélyos)
40 dkg leves zöldség (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zellerszár, hagyma)
2 szelet kenyér
2 db tojás
2 gerezd fokhagyma
Fél csomag petrezselyemzöld / esetleg még zeller zöld
2 ek ketchup
1 ek mustár
1 ek szója szósz
1 ek piros paprika
Só, őrölt bors
A főtt marhahúst leválasztjuk a csontról és a feldarabolt leves zöldséget serpenyőben oliva olajon átpirítjuk, hogy egy kicsit veszítsen a víztartalmából és kellemesen karamellizálódjon a széle.
Egy húsdarálón (vagy robotgépben) apróra daráljuk a húst, a zöldségeket és a kenyeret.
Egy tálban összekeverjük a tojással , az apróra vágott petrezselyemmel, zúzott fokhagymával.
Majd ízesítjük ketchuppal mustárral egy kevés szója szósszal és a többi fűszerrel.
A végén belekeverünk 0,5 dl Tokaji Aszút, hogy egy kis édes muskotályos ízt adjon hozzá.
Terrine formájú sütőedénybe töltjük (Tipp: jó hozzá az őzgerinc forma is) és előmelegített 180 C fokos sütőben sütjük kb. 1 órát, amíg a teteje megbarnul.
Kivesszük a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk és csak utána szeleteljük föl. Ideális kísérője egy finom pirítós kenyérnek vagy egy kis salátának.
Szólj hozzá!
Címkék: marha zöldség
A bejegyzés trackback címe:
https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr292959409
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Utolsó kommentek