Húsvéti maradék sonka felhasználós leves ötlet, kicsit stroganoff és tárkonyos borjúragu leves beütéssel.
Ha már unjuk a sonka- tojás - kalács kombinációt és még maradt egy kis sonkafőzőlevünk is, akkor ez a leves elegáns, laktató és kellemesen pikáns is.
A sonkából és zsemléből finom kis gombócokat főzünk a csemegeuborkával bolondított levesbe.
 
Hozzávalók:
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 csokor petrezselyem
10 db közepes csemegeuborka
25 dkg főtt füstölt sonka (és 0,5 liter sonkafőzőlé)
1 liter húsleves
2 db zsemle
3 db tojás
4 babérlevél
1 kk majoranna
1 ek tárkony
2 dl tejföl
1 ek liszt
 
 
A zsemléket beáztatjuk vízbe a sonkát pedig nagyon apróra vágjuk (esetleg ledarálhatjuk). A petrezselymet nagyon picire aprítjuk. Egy tálban összekeverjük a kinyomkodott zsemléket, a sonkával, petrezselyemmel és tojásokkal. Ha túl híg lenne a massza , akkor zsemlemorzsával finomíthatunk ha túl száraz lenne a tészta, akkor üssünk bele még egy tojást.
 
A sárgarépát, fehérrépát és az uborkát juliennre (azaz gyufaszál vékonyra) szeleteljük.
Egy lábosban kevés olajon megpirítjuk egy kicsit a sárgarépát, hozzáadjuk az uborkát, ráöntjük az 5 dl sonka főzőlevet, majd felhígítjuk még 1 liter húsleves lével.
Ízesítsük a levest babérlevéllel, majorannával , tárkonnyal és borssal. Sózni csak óvatosan, mert a sonkalé és a húslevestől lehet elég sós.
 
Ha megpuhult a zöldség, akkor a sonkás masszából diónyi gombócokat formálunk és 5-7 perc alatt kifőzzük a levesben. Érdemes egy próbagombócot főzni, hogy megbizonyosodjunk, hogy eltaláltuk-e a megfelelő állagot.
A végén liszttel elkevert tejföllel behabarjuk a levest és egy kis citrom levével bolondíthatjuk meg.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr132851910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása