Török nevén: Incir tatlisi
Hihetetlen ötlet , hogy aszalt gyümölcsöket cukros citromos szirupban megfőzve ízletes szaftos gyümölcsös édességet kapunk.
Először kóstoltam dióval töltött fügét és meglepően jó íze volt. A fügébe visszatért az élet és a főtt dió lágy, kissé puha de még roppanós volt. A piacon láttam hámozott mandulával töltött sárgabarackot is. (Bár Törökországban az aszat sárgabarackok kb. háromszor akkorák voltak mint a nálunk kapható változat) Tölteléknek szerintem használhatunk kesudiót és egyéb magvakat is ami illik az aszalt gyümölcshöz.
Nem túl bonyolult recept csak egy kis kézimunkát igényel a füge betöltése.
 
Hozzávalók:
12-18 db nagyobb aszalt füge
15 dkg dió
1 liter víz
10 dkg cukor
1 db citrom
8 szem szegfűszeg
 
 
A fügét kézzel korong formájúra egyengetjük, majd kis hegyes késsel 2 cm-es rést ejtünk az oldalán. Ezen a lyukon bedugjuk a kést és finoman zsebet vágunk a füge belsejébe egészen a szélekig körbe-körbe. A lyukon betömködjük a dió darabkákat majd a füge ragacsosságát kihasználva visszatapasztjuk a bejáratot.
Elkészítjük a szirupot úgy, hogy feltesszük főni a vizet, feloldjuk benne a cukrot, beleszórjuk a szegfűszeget, belefacsarjuk a citrom levét, majd beledobjuk a citrom héját is.
A töltött fügéket fejjel lefelé belehelyezzük a szirupba , majd lassú tűzön feltesszük főzni kb 30 percre. Félidőben egy nagyobb kanál segítségével fordítsuk meg a fügéket.
Majd szűrőkanállal kiszedjük kicsit hűlni hagyjuk, végül kis tálkákon tálaljuk. Meghinthetjük egy kis darált dióval, de a törököknél inkább kókuszreszeléket és darált pisztáciát szórnak rá.
A visszamaradt szirupot többféleképpen hasznosíthatjuk: tovább főzzük, besűrítjük szörpnek vagy fekete teát főzhetünk bele.

2 komment

Címkék: füge szirup

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr842755128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2011.03.27. 18:53:46

@Főzőmasina: Húúú köszönöm szépen! Nagyon jól esik. :) Igyekszem nagyon jó helyre továbbadni is.
süti beállítások módosítása