Karácsony elengedhetetlen süteménye a gyümölcskenyér. Én azt szeretem, ha nagyon sok gyümölcs és olajos mag van benne és kissé tömörebb a tésztája. Ha megsül, akkor a tészta széle is ropogós karamell ízű lesz és nagyon sokáig eláll. (bár nálunk még nem volt ideje, mert mindig hamar elfogyott).
Mindegy, hogy milyen aszalt gyümölcsökből készül, csak sok legyen benne!
Kicsit sok tál kell hozzá az összetevők kikeveréséhez és sok mosogatást igényel az előkészítés, de megéri.
 
Hozzávalók 2 rúd készítéséhez:
Kb. 800 g aszalt gyümölcs kell hozzá, bármilyen variációban.
 150 g aszalt füge
200 g aszalt sárgabarack
200 g vörös áfonya
50 g datolya
100 g barna mazsola
100 g arany mazsola
200 g mandula forgács
25 dkg Rama margarin
30 dkg liszt
2 ek sütőpor
6 db tojás
30 dkg cukor
3 ek rum
 
 
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. És kikészítjük a margarinnal kikent hosszúkás gyümölcskenyér süteményes formát. (TIPP: én Gastroshop-os szögletes szilikon sütőformát használtam)
A szárazabb mazsolát 15 percre langyos vízbe áztatjuk majd kinyomkodjuk. A fügét és a barackot felkockázzuk és egy tálban összekeverjük az összes aszalt gyümölcsöt 4 ek liszttel, hogy a vékony lisztréteg rájuk tapadjon. Ez akadályozza meg, hogy a gyümölcs sütés közben ne essen le a tészta aljára.
A tojások sárgáját külön tálban habosra keverjük a margarinnal és hozzáadjuk a sok cukrot is. (Tipp: én egy kicsit mikróban felmelegítettem a margarint, hogy könnyebb legyen elkeverni)
Harmadik tálban a tojások fehérjét kemény habbá verjük.
Negyedik, legnagyobb tálba tesszük a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet és összekeverjük a sütőporral. Ehhez adjuk hozzá a margarinnal és cukorral kikevert tojás sárgáját, jól összekeverjük, majd beleforgatjuk az aszalt gyümölcsöket és végül a mandula forgácsot.
Viszonylag keményebb tésztát kapunk és ezt lazítjuk föl a tojás fehérje habbal úgy, hogy először a tojáshab felét belekeverjük gyors mozdulatokkal, majd a második felét nagyobb óvatos mozdulatokkal.
A masszát szétosztjuk a margarinnal kikent két gyümölcskenyér formában, kicsit megrázogatjuk, hogy tömörödjön és a sütőben kb. 45 percig sütjük. Fontos, hogy az első fél órában ne nyissuk ki a tűzhely ajtaját és utána tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Érdemes egy kicsit sötétebb színűre sütni, mert a ropogós széle finom karamell ízű lesz.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr932538257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása