2010.12.25. 12:00
Pompás gyümölcskenyér
Mindegy, hogy milyen aszalt gyümölcsökből készül, csak sok legyen benne!
Kicsit sok tál kell hozzá az összetevők kikeveréséhez és sok mosogatást igényel az előkészítés, de megéri.
Hozzávalók 2 rúd készítéséhez:
Kb. 800 g aszalt gyümölcs kell hozzá, bármilyen variációban.
150 g aszalt füge
200 g aszalt sárgabarack
200 g vörös áfonya
50 g datolya
100 g barna mazsola
100 g arany mazsola
200 g mandula forgács
25 dkg Rama margarin
30 dkg liszt
2 ek sütőpor
6 db tojás
30 dkg cukor
3 ek rum
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. És kikészítjük a margarinnal kikent hosszúkás gyümölcskenyér süteményes formát. (TIPP: én Gastroshop-os szögletes szilikon sütőformát használtam)
A szárazabb mazsolát 15 percre langyos vízbe áztatjuk majd kinyomkodjuk. A fügét és a barackot felkockázzuk és egy tálban összekeverjük az összes aszalt gyümölcsöt 4 ek liszttel, hogy a vékony lisztréteg rájuk tapadjon. Ez akadályozza meg, hogy a gyümölcs sütés közben ne essen le a tészta aljára.
A tojások sárgáját külön tálban habosra keverjük a margarinnal és hozzáadjuk a sok cukrot is. (Tipp: én egy kicsit mikróban felmelegítettem a margarint, hogy könnyebb legyen elkeverni)
Harmadik tálban a tojások fehérjét kemény habbá verjük.
Negyedik, legnagyobb tálba tesszük a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet és összekeverjük a sütőporral. Ehhez adjuk hozzá a margarinnal és cukorral kikevert tojás sárgáját, jól összekeverjük, majd beleforgatjuk az aszalt gyümölcsöket és végül a mandula forgácsot.
Viszonylag keményebb tésztát kapunk és ezt lazítjuk föl a tojás fehérje habbal úgy, hogy először a tojáshab felét belekeverjük gyors mozdulatokkal, majd a második felét nagyobb óvatos mozdulatokkal.
A masszát szétosztjuk a margarinnal kikent két gyümölcskenyér formában, kicsit megrázogatjuk, hogy tömörödjön és a sütőben kb. 45 percig sütjük. Fontos, hogy az első fél órában ne nyissuk ki a tűzhely ajtaját és utána tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Érdemes egy kicsit sötétebb színűre sütni, mert a ropogós széle finom karamell ízű lesz.

A bejegyzés trackback címe:
https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr112538257
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Utolsó kommentek