2010.11.01. 16:13
Pumpkin pie, azaz sütőtökös pite reform változatban- 38. VKF!
Ha már Halloween, akkor rengeteg sütőtököt vettem. Ezért most a levesbe, köretnek főételhez és édességhez is készül belőle valami.
Szokásos pihenős délután édességet kívántunk, ezért készült ez a Pimpkin Pie (Sütőtökös pite).
Az eredeti amerikai receptet továbbfejlesztettem egy kicsit egészségesebb változattá.
Ha már édesség, akkor figyeljünk oda, hogy milyen alapanyagokból készül. A fehér liszt helyett durumlisztet használtam, a cukrot pedig nádcukorral vagy mézzel helyettesítettem.
Tésztához:
20 dkg durumliszt
10 dkg Rama margarin
6 ek. nádcukor
1 db tojás
4 ek. tejföl
1 csomag sütőpor
Tökös feltéthez:
40 dkg sütőtök (sonkatököt használtam)
3 ek. méz
2 db tojás
1 dl tejszín
citromhéj, fahéj, szegfűszeg , gyömbérpor
Körítéshez 2 dl tejszín
Sütőtököt felszeleteljük és tepsiben héjastól 40 percig sütjük. Ha kicsit kihűlt, akkor lehúzzuk a héját és a sült tököt egy tálba tesszük.
A hideg margarint nagy lyukú reszelőn keverőtálba reszeljük, majd beledolgozzuk a lisztet, a tojást, a cukrot a sütőport és a tejfölt. Ha nem robotgéppel, hanem a kezünkkel keverjük, akkor a kéz meleg miatt megolvadó margarinnal hamarabb összeáll a tészta.
Egy pite (vagy quiche) sütőformát kivajazunk és kézzel beletapicskoljuk a masszát.
A sült tökök villával pürésítjük, majd hozzáadjuk a mézet a fűszereket és belekeverjük a tojást. Majd felhígítjuk és elkeverjük a tejszínnel.
A folyékony narancsszínű masszát ráöntjük a tésztára és 200 C fokos sütőben 35 percig sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mikor sült át a tészta és a massza.
Valódi tejszínhabbal a legfinomabb , bár most a reform diéta miatt növényi eredetű tejszínnel készítettem. (Tipp: Leggyakrabban édességekhez a Holala márkájú hipermarketekben kapható növényi tejszínt használom, mert nagyon finom. pl: poárkrémhez vagy gyümölcsös jogjurtokhoz. Nincs mű íze, szinte jobb mint a zsíros tejszín. De szigorúan édességekhez alkalmazom, főzéshez soha!)
A bejegyzés trackback címe:
https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr912413750
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Utolsó kommentek