Ha már Halloween, akkor rengeteg sütőtököt vettem. Ezért most a levesbe, köretnek főételhez és édességhez is készül belőle valami.
Szokásos pihenős délután édességet kívántunk, ezért készült ez a Pimpkin Pie (Sütőtökös pite).
Az eredeti amerikai receptet továbbfejlesztettem egy kicsit egészségesebb változattá.
Ha már édesség, akkor figyeljünk oda, hogy milyen alapanyagokból készül. A fehér liszt helyett durumlisztet használtam, a cukrot pedig nádcukorral vagy mézzel helyettesítettem.
 
Tésztához:
20 dkg durumliszt
10 dkg Rama margarin
6 ek. nádcukor
1 db tojás
4 ek. tejföl
1 csomag sütőpor
 
Tökös feltéthez:
40 dkg sütőtök (sonkatököt használtam)
3 ek. méz
2 db tojás
1 dl tejszín
citromhéj, fahéj, szegfűszeg , gyömbérpor
 
Körítéshez 2 dl tejszín
 
 
Sütőtököt felszeleteljük és tepsiben héjastól 40 percig sütjük. Ha kicsit kihűlt, akkor lehúzzuk a héját és a sült tököt egy tálba tesszük.
A hideg margarint nagy lyukú reszelőn keverőtálba reszeljük, majd beledolgozzuk a lisztet, a tojást, a cukrot a sütőport és a tejfölt. Ha nem robotgéppel, hanem a kezünkkel keverjük, akkor a kéz meleg miatt megolvadó margarinnal hamarabb összeáll a tészta.
Egy pite (vagy quiche) sütőformát kivajazunk és kézzel beletapicskoljuk a masszát.
A sült tökök villával pürésítjük, majd hozzáadjuk a mézet a fűszereket és belekeverjük a tojást. Majd felhígítjuk és elkeverjük a tejszínnel.
A folyékony narancsszínű masszát ráöntjük a tésztára és 200 C fokos sütőben 35 percig sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mikor sült át a tészta és a massza.
Valódi tejszínhabbal a legfinomabb , bár  most a reform diéta miatt növényi eredetű tejszínnel készítettem. (Tipp: Leggyakrabban édességekhez a Holala márkájú hipermarketekben kapható növényi tejszínt használom, mert nagyon finom.   pl: poárkrémhez vagy gyümölcsös jogjurtokhoz. Nincs mű íze, szinte jobb mint a zsíros tejszín. De szigorúan édességekhez alkalmazom, főzéshez soha!)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr472413750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása