Mágnes Dóra 2010.10.23. 14:54

Házi tészta

 

Engem is elkapott a házi tészta készítés hulláma. Gyerekkoromban sokszor ültem nagymamám mellett a konyhában , aki most 96 éves, és néztem ahogy erős kezeivel gyúrja a tésztát vagy nyújtja a rétest. Ő még kézzel vágta föl a cérnametéltet éles késsel ügyelve a hajszálvékony csíkokra. 
Aztán a 1980-as években beszereztünk egy orosz tésztanyújtó gépet és család nőtagjai lelkesen állították elő a különféle házi tésztákat.
Mostanában Wise Ladynél olvastam egy nagyon jó kis leírást a tészta gyúrásról és a tészta nyújtó gép használatáról. Egyből beugrottak a régi emlékek és nemsokára én is beszereztem egy házi tészta készítő kézi készüléket. A Cora-ban most akciósan volt 6ezer Ft körül.
 
Hozzávalók alapszabálya, hogy 10 dkg liszthez számolunk 1 db tojással.
 
Ha 1/2 kg tésztát szeretnénk készíteni, akkor 30 dkg lisztet (fele finomliszt fele rétesliszt) halmozunk a deszkára. A liszt halom közepébe mélyedést készítünk és beleütjük a tojásokat. Először az ujjainkkal keverő mozdulatokkal egyre több lisztet beledolgozva kezdjük el meggyúrni a tésztát. Ne ijedjünk meg, hogyha az elején még nem áll össze. Lisztezett deszkán türelmes és erős kézmunkával előbb utóbb összeáll a kemény és rugalmas buci. Ha lehet NE hígítsuk vízzel, mert ront a tészta minőségén.
A kész tésztagombolyagot kendővel letakarjuk és hagyjuk állni 30 percig. Ezalatt még jobban magába szívja a tészta a tojást és ruganyosabb lesz.
Majd négy részre vágjuk és a kis darabkát beleengedjük a tésztanyújtó gép legszélesebb fokozatába. Majd 2-3 rétegbe összehajtjuk és egy negyedet forgatva ismét betesszük a nyújtó hengerek közé. Ha már szép homogén és egyenes szélű lapot kaptunk, akkor lehet szűkíteni a hengerek közötti rést és most már hajtogatás nélkül egyre vékonyabb és hosszabb tésztalapokat kapunk.
Na felejtsük el közben finoman lisztezni, hogy ne ragadjon.
 
Ha kész van a hosszú és vékony tésztánk, akkor kell eldönteni, hogy mi legyen belőle.
Késsel téglalapokra vágva isteni Lasange lapot vagy Canelloni lapot készíthetünk.
A tésztavágó szeletelő hengerei között pedig szélesmetéltet (tagliatellét) vagy akár vékonyabb bavette-et is előállíthatunk.
Egyáltalán nem bonyolult művelet, csak egy kicsit nagyobb kosszal jár a konyhában. De megéri, mert a házi tészta íze szinte össze sem hasonlítható a bolti száraztésztával.

Print

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr592393124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása