Hm, hideg őszi estéken a sütőben sülő tök illata ha belengi a házat, akkor mindenkinek összecsordul a nyál a szájában. Ősszel alig várom, hogy lehessen kapni azokat az édes hosszúkás sonka tököket. A sült tök íze engem a főként gesztenyére emlékeztet, de bátran lehet variálni édesen, sósan és csípősen is.
A sütőtökből készült leves többféleképpen is el lehet készíteni, de egy francia étterem séfjétől kaptam egy tippet, hogy hagymát ne tegyek bele, mert az elrontja az ízhatást.
Most egy igazi karotin bombát készítettem csupa sárga hozzávalókból: sütőtökből , sárgarépából és narancsból. Ehhez adtam az édes ízt kiegyensúlyozó csípős chilit.
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
1 szál sárgarépa
1 narancs
1 húsleves kocka
2 dl tejszín
1 chili paprika (vagy 1 kk. chilipehely)
1kk. Gyömbérpor
1 kk.örölt szerecsendió
2 ek. Méz
1 kk. kakukkfű
Só, bors
A sütőtököt kettévágjuk és magházát kikaparjuk, majd kockára vágjuk. A sárgarépát felkarikázzuk. Egy lábosba tesszük a tök kockákat és a répát. Felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje és főzni kezdjük.
Húsleves kockát adunk hozzá, pici sóval, kis borssal , gyömbérrel , kakukkfűvel és szerecsendióval ízesítjük. Igazán pikánssá teszi ha 2 evőkanál mézet is csurgatunk bele.
Ha megpuhult, akkor belefacsarjuk 1 narancs levét és botmixerrel leturmixoljuk.
Tejszínnel sűrítjük.
Pirított hántolt tökmaggal és tökmagolaj cseppekkel tálaljuk. (Tipp: narancsos balzsamecettel helyettesíthető)
Utolsó kommentek