Vendégeket vártunk, akik japán harcművészet elkötelezett művelői ezért elhatároztuk, hogy sushi lesz a menü. A sushit egyáltatlán nem nehéz elkészíteni. Csak a rizst kell megfőzni és nem igényel különösebb kézügyességet sem. Persze csak ha nem akarunk vetekedni a japán szakácsművészekkel akik 2 évig tanulják a maki feltekerését.
Beszerzéshez több boltot látogattunk meg. A Cora nemzektözi pultjánál vettem meg az algalapokat és amibe tekerjük a sushit (1 csomag 800 Ft) és egy tubus Wasabit (zöld vizitorma). A halas pultnál beszereztük a friss halakat : 1 szelet vörös tonhal filé, 1 szelet lazacfilé, 1 marék garnélarák . A zöldséges pultnál vettem 1 db avokádót.
A Cora előterében az orosz boltban vettem lazackaviárt és füstölt lazacot és Surimit (rákhús imitáció) is. Itt lehet a legolcsóbban beszerezni. Valójában a sushi bár drága alapanyagokból készül, de mindenből kevésre van szükség.
Ázsia Centerben (Keleti szárny- Fölszint- Jobb hátsó sarok) egy kinai fűszeresboltban megvettem a sushihoz való rizst , a szója szószt, a zacskós szeletelt marinált gyömbért és egy kis rizspálinkát.
Elkészítés:
Felteszem főzni a rizst. Nem vacakoltam vele túl sokat, csak 250 g rizst egy kevés zsiradékon átforrósítottam, majd felöntöttem kétszer annyi vízzel. Kicsit megsóztam, lefedtem és kis lángon pároltam 15 percig. Amikor megpuhult hozzákevertem 4 cl rizspálinkát. Ez a sushi rizs sokkal ragacsosabb és édesebb ízű, mint amit megszoktunk.
Amíg főtt a rizs, addig felcsíkoztam a halakat és az avokádót.
A Nori lapokat kiterítettem egy bambusz tányéralátétre. Nagy kanállal rámertem és ellapítottam rajta a főtt rizst. A lap felső szélén kihagytam kb. 2cm-t, hogy majd azzal ragasszam össze a tekercset.
A nori lap alsó részére elhelyezetem csíkokban vegyesen a halféléket. Az egyik tonhalas lett, a másik lazacos, a harmadik surimi-avokádós…..stb.
Már csak fel kellett tekerni a bambusz tányéralátét segítségével a tekercseket. Aztán éles nedves késsel felszeleteltem.
A makikat (kis sushi tekercsek) tálcára fektettem. Mellé kistányérban szójaszószt, wasabit és marinált gyömbért tálaltam.
Utolsó kommentek