Imádom a távolkeleti konyhát. Szeretem a kínai, indiai, vietnámi és a thai kajákat is. Egyik kedvencem ez a csípős Tom Yum leves, mely olyan tartalmas, hogy főételnek is simán beillik. Én háromszor is szoktam szedni belőle.
Most is rákerestem a neten az autentikus elkészítési módjára, de rengeteg féle leírása létezik. Többször készítettem már el és valahogy mindig variálok a recepten. Kell hozzá egy csomó egzotikus fűszer amit általában ázsiai boltokban lehet beszerezni. Én most kifejlesztettem egy saját változatot, amihez az alapanyagok egy sima hipermarketben is elérhetőek.
 
Hozzávalók:
1 csirke mell vékony szeletekre vágva
1 doboz kókusztej (Vagy 1/2 csomag kókusztejpor vízzel hígítva)
1 csomó újhagyma (vagy egy fél póréhagyma) karikára vágva
2 gerezd fokhagyma szeletelve
400 g mirelit vietnámi vagy más távol keleti zöldségkeverék
1 kisebb darab gyömbér vékony karikára vágva (ezt eredetileg galangal gyökérrel kellene készíteni , de én mindig gyömbérrel helyettesítem)
1 darab lime
1 kis csomag üvegtészta
1 db húsleves kocka
Ha beszerezhető, akkor még egy csokor koriander levél csodás ízt ad hozzá!
 
Az egzotikus fűszerezést én úgy szoktam megoldani, hogy veszek egy úgynevezett zöld curry pasztát (Thai Green Curry ), mert az magában foglalja az összes szükséges hozzávalót. Ennek hiányában az alábbiak szükségesek:
  • 2db kicsi chilipaprika
  • 1 szál citromfű (lemongrass)
  • 1ek  szója vagy szezámolaj
  •  2 ek halszósz ( vagy kiváltható szardellával)
  • Koriander levél
  • Kömény
  • Thai bazsalikom
 
Elkészítése sokkal egyszerűbb, csak annyi mint minden más levesnél:
A feldarabolt csirkét olajon egy kicsit megfuttatom, de nem várom meg amíg megpirul hanem fehér állapotában mellé dobom a hagymát, fokhagymát és a szeletelt gyömbért. Egy picit együtt pirítom, majd hozzáadom a fűszerkeveréket. Amikor már az erős illatok felszabadultak, akkor ráöntöm a mirelit zöldségeket és leöntöm a kókusztejjel. Forralás után még felöntöm húsleves kockából készült lével és belefacsarom a lime levét. Ha teljesen megpuhult a hús és a zöldség, akkor a lekapcsolom a leves alatt a gázt (vagy áramot :)) és beleteszem az üvegtésztát, hogy a forró levesben magától megpuhuljon kb. 5 perc alatt. A végén koriander levéllel érdemes megszórni (nekem most nem volt kéznél).

 

Print

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr391778023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

domdodom69 (törölt) 2010.02.22. 09:56:38

ez a kókusztej eddig kimaradt az életemből, lassan pótolnom kellene... viszont gyömbérfüggő vagyok :)
szépen betesszük ezt a receptet is a kipróbálandók közé :)

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2010.02.23. 15:02:14

Ez nagyon tuti lett! Képek feliratozva. Pazar. Ötös.
süti beállítások módosítása