Szuperételekből szuper egészséges fiatalító menü.

A szuperételek fogalma nyugaton már évek óta bevésődött a köztudatba. A szuperételek kategóriába tartoznak általában azok az élelmiszer, amelyek tápanyagtartalma különösen magas, élettani hatása számottevő, azaz kimondottan egészségesek.
A brokkoli rákmegelőző, bőr- , szív- és csontvédő, immunerősítő és méregtelenítő.
Nem túl magas a szénhidráttartalma, viszont rendkívül sok rostot tartalmaz.
A lazac az olajos halak egyike, magas Omega 3 zsírsavakban és fehérjében, de kiváló szelén, B12, B6 D vitamin és magnézium forrás is.
A chili a csípős sejtregeneráló, a fokhagyma pedig az érfalak rugalmasságára van jó hatással.
Ennyi szuperétel egy tányéron, ráadásul jól illik a low carb diétába is!
Nálunk a család egyik fele finom spagetti tésztával ette, a másik fele pedig csak magában, mert úgyis nagyon laktató.
Az ötletet nemrégiben Valódi Sáfránynál olvastam amikor lazacos diétás receptet kerestem.

Hozzávalók 4 főre
75 dkg lazac filé
75 dkg brokkoli (lehet mirelit is)
1 egész chili paprika
4 -5 gerezd fokhagyma
1 ek kókuszolaj
1 ek natur vega mix
1 kk rózsabors
2 ek capri bogyó
Só, őrölt bors

 

Egy külön lábosban natúr vega mixszel ízesített vízben roppanósra főzzük a rózsáira szedett brokkolit  (Tipp: ha adunk hozzá 1 kk szódabikarbónát, akkor szép világoszöld marad a brokkoli rózsa). Majd leszűrjük és félretesszük.
Ha valaki tésztával szeretné enni, akkor egy külön lábasban feltesszük főzni a tésztát.
A lazacfiléről eltávolítjuk a bőrét és ujjnyi vastagságú hasábokra vágjuk.
Egy serpenyőben felhevítjük a kókuszzsírt, majd  beletesszük a fokhagymát és a chilit. Egy perc múlva adjuk hozzá a lazacdarabkákat. Óvatosan ritkán kevergessük, hogy szét ne essen a halhús.
7-8 perc alatt készre sütjük . Közben sóval, frissen őrölt tarka borssal és rózsaborssal ízesítjük. Ha megsült a lazac, akkor óvatosan hozzákeverjük a brokkolit és összemelegítjük.
A legvégén megszórjuk kapri bogyóval és frissen facsarunk rá citromot.

Energiatartalma 1 adag (tészta nélkül):
309 kcal (zsír 10g, szénhidrát  15 g, fehérje 42g)

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr463968111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ann1294 2012.01.29. 15:31:27

Megint egy gyongyszem, ami raadasul nem igenyel orakat a konyhaban.
Egyszeru, de nagyszeru. Koszonom szepen. Mindenkeppen ez is lesz a heten.

Kokuszolaj (vagy zsir, nem derult ki melyik is) sajnos nincs otthon. Oliva jo lesz?

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2012.01.29. 15:37:55

@Ann1294: ugyanolyan jó az oliva, csak most kaptam egy nagyobb mennyiségű kokuszzsirt (olajat) és mivel az is szuperegészséges, ezért használom.
Érdekes a kokuszolaj, mert 25 C fok fölött folyékony, alatta pedig szilárd (ugy mint a libazsír). Nagyon jó élettani hatásai vannak, majd egyszer irok róla. Szintelen, szagtalan -nincs édes íze és kókuszillata, mint ahogyan arra számítanánk. Azért szeretem még, mert elveszi az ételszagot, tehát bundáskenyérhez, palacsintához, rántott húshoz kiváló, mert tényleg nem lepi el a lakást az olajszag.

Ann1294 2012.01.29. 15:41:38

Nagyon erdekes amit irsz.
Megnezem a boltban legkozelebb es kiprobalom. Epp most irom a bevasarlo listat jovo hetre. Mindig tanul az ember, ezert is szeretem olvasni a blogodat. :)