Se nem túró, se nem sajt! Ez a cottage cheese, aminek  nincs is magyar elnevezése. Talán a "szemcsés sajt" a legmegfeleselőbb.
Reggelire vagy könnyű vacsorára a reszelt uborkával és mentával és egyéb zöldfűszerekkel elkeverve, üdítően eltelít és nem hizlal.
Sportolók és diétázók számára ideális alap étel, mert rendkívül jó felszívódás fehérjét tartalmaz magas tejsavó tartalma miatt. Mindezek mellett  nagyon kevés zsír - és  szénhidráttartalommal rendelkezik.
Számos zöldséggel elkeverve jól variálható. Szoktam bele uborkát vagy hónapos retket reszelni. Grill húsok mellé köretnek, vagy főtt krumpliba tölteléknek is ajánlom.
Világoszöld uborkás krémhez fekete, piros és sárga koktél paradicsomokat ettem. 

A cottage cheese  a sajtokhoz hasonlóan az enzimeknek köszönhetően a tej pépesített, megalvadt formája. Míg más sajtokat szűrnek, préselnek és érlelnek, addig a cottage cheese-t csak szűrik és mossák. Sajnos a kalcium nagy részét is kimossák a tejsavóval együtt, de a kazein sértetlen marad cottage cheese nagyszerű kazein forrás, ami egy lassú felszívódású fehérje fajta. Gátolja a katabolizmust, vagyis izomlebontást étkezések között és éjszaka. Ezért például tanácsos este, vagy ha éjszaka felébredsz, inkább egy csésze cottage cheese-t elfogyasztani. Magas a glutamin tartalma is, ami növeli a növekedési hormon szintet.

 

Hozzávalók 1 személyre
100 g Cottage cheese
60 g kígyóuborka
1 kk szárított menta
1 kk kakukkfű
1 ek petrezselyem
Só, őrölt bors

 Az uborkát lereszeljük, a petrezselymet apróra vágjuk és a fűszerekkel együtt a cottage cheese-be keverjük. Pici sóval és ok őrölt borssal ízesítjük.
Piros húsú paprikába töltve, vagy sok színes koktélparadicsommal tálaljuk.


Energiatartalom túróval és paradicsommal :
110 Kcal (Zsír 2 g, Szénhidrát 10 g, Fehérje 15g)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr413690710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ann1294 2012.01.22. 15:05:34

Korozott szerunek is nagyon finom. Fokhagyma, komeny, paprika, so es szoktam meg tzatziki szeruen is, uborka, fokhagyma, citromle, bors, so... en fokhagyma manias vagyok. :)

Amikor edessegre vagyom akkor meg citromhej, xilit (mez, barnacukor...), vanilia, aztatott mazsola es bekanalazom deszertnek.
A regi mazsolas turo izere emlekeztet.

baliquez 2012.01.22. 17:15:45

"Ez a cottage cheese, aminek nincs is magyar elnevezése." Van, túrónak hívják.

Ann1294 2012.01.22. 17:58:32

@baliquez: Szigoru ertelemben veve turo, a magyar neve hivatalosan "szemcsés túró". Texturaban kulonbozik a keleteuropai turotol.

Allagban valahol a turo és a sajt között van, de mivel igen zsírszegény, mellette tejsavó tartalma elég magas testepitok eloszeretettel hasznaljak.

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2012.01.22. 18:01:26

@baliquez: ne tévesszen meg a Magyarországon angolórán tanított Cottage cheese kifejezés, mert az egy kényszerfordítás! Számos olyan termék van, ami a másik országban nem található meg, mert egyszerűen másik eljárásokat alkalmaznak. Ezért nincs az angoloknál olyan túró mint nálunk és ezért nem kapsz a spanyoloknál igazi tejfölt. Nálunk meg a cottage cheese-nek nincs nagy kultúrája, de a tejipar a sajtok között tartja nyilván. Egy kis termékismertető: www.meggle.hu/site/termekek/cottage_cheese

anazar · http://konyhatunder.blogspot.com/ 2012.01.22. 18:25:26

Én csak le szoktam túrózni, mert ha pl. mixerrel krésesíted, pont mint a tejfeles túró ízben meg állagban is. Magyarországon nagyon kiszarítjak a tehéntúrót, hogy más tejterméket is kinyerhessenek még belőle. A cottage cheese itt kedvelt ananásszal vagy koktélrákkal...

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2012.01.22. 18:33:58

@anazar: köszi a tippet, mind az ananászost, mind a rákost ki fogom próbálni.

EvilHedgehog 2012.01.22. 20:53:29

Csinálj otthon túrót... ne sózd meg... szabályozd kedved szerint a savó tartalmat...voila Cottage Cheese.. :)

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2012.01.22. 21:03:10

@EvilHedgehog: Húúú de jó lenne. Csak jó tej kell hozzá :-)
süti beállítások módosítása