Ha szeretnénk odafigyelni az ételünk zsír és szénhidrát tartalmára is, akkor a megszokott fasírtunkat könnyen átalakíthatjuk fitnesz változatra (low carb).
Először is csirkemellet használunk, mert annak a legkisebb a zsírtartalma a többi húshoz képest. A húsba pedig zabpelyhet keverünk és meglepő, hogy mennyire nem fog hiányozni a zsemle töltet és a zsemlemorzsa.  Ha fehérje dús - alacsony szénhidráttartalmú életmódot követünk, akkor csak a tojások fehérjét keverjük bele. Finom fokhagymás paradicsompürével ízesítjük. Ne sajnáljuk a fűszerezést, mert a csirke önmagában azért elég ízetlen.
Most nem kevertem bele reszelt zöldséget, de legközelebb sárgarépával vagy cukkinivel is turbózhatjuk.
Van aki az egyben fasírtot szereti van aki inkább a kis gombócokat. Az egyben fasírt előnye, hogy a sütőben sütéskor nem szív magba annyi olajat.
De ezt a fitnesz változatot kinek-kinek kívánsága szerint őzgerinc formában vagy muffin formában sütjük ki és így garantáltan kevés zsírt fog felvenni.

Hozzávalók
1  kg csirkemell darálva
100 g  zabpehely
2 tojás (vagy 3 tojásfehérje)
300 ml sűrített paradicsom
100 ml vörösbor
4 gerezd fokhagyma
1 kk bazsalikom
1 kk kömény
1 kk chilipehely
1 ek piros paprika
só, őrölt bors

Egy lábosban pici olajon megfuttatjuk az zúzott fokhagymát , felöntjük a paradicsomlével, a vörösborral és kevés vízzel. Bazsalikommal, köménnyel, chilivel , oregánóval , sóval, borssal fűszerezzük  és 5 percig összeforraljuk.
Közben a darált csirkehúst összekeverjük a zabpehellyel és a tojásokkal (Low carbosok- tojásfehérjével!). A csirke húsba is teszünk egy kis fűszert: sót, borsot, pirospaprikát, majd belekeverjük a piros paradicsomszósz negyedét (!).
(Tipp: kevertem a húsba egy kis szárított natúr zöldségkeveréket, de ilyenkor lehet beletenni a reszelt répát, vagy reszelt cukkinit)
A darált húst jól összedolgozzuk, majd teflon őzgerincformába töltjük , vagy teflon muffin tepsibe adagoljuk.
Előmelegített sütőben 180 C fokon sütjük. Az őzgerincet 30 percig , ha muffin tepsibe tettük akkor 25 percig. Ekkor megkenjük a tetejét a paradicsomszósz másik negyedével (!) és visszatesszük a sütőbe 5-10 percre.
Ha elkészült akkor még a formában hagyjuk hűlni 10 percet, utána kiborítjuk és szeleteljük.
Köretnek sok-sok salátával és a maradék paradicsomszósszal tálaljuk.

Energiatartalom 100 g fasírtban:
191 kcal (Zsír 9 g szénhidrát 12 g, fehérje 14 g, rost 2 g)

Képek az őzgerincben és a mufintepsiben készült változatról: 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr773703488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cozumel 2012.01.22. 20:15:41

szep, igenyes blog, gratulalok.

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2012.01.22. 20:24:35

@cozumel: köszönöm, a dicséret mindig jól esik :-)

cozumel 2012.01.22. 21:04:54

a fasirtot mar en is regota igy keszitem, sot, a husgombocot is. szoktam barany+pulyka daraltbol, apritott kaporral, nemi szoja szosszal (a tobbi nagyjabol ugyanaz) husgombocot kesziteni. keves olajon megfuttatva kisutom. fogpiszkalora szurva, tarsasagba nagyon jo. nemi humusz es nyers zoldseg melle ragcsalnivalonak.

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2012.01.22. 21:17:46

@cozumel: oho! bárányhúst hol szoktál venni? Úgy vágyom valami finom bárányhúsra, de igazából csak arab országokban szoktam enni.

cozumel 2012.01.22. 22:14:24

en kanadaban elek, itt lehet kapni. de igen borsos ara van, szoval en sem hetente hasznalom :)

Ann1294 2012.01.27. 18:47:02

Eszembe se jutott volna zabpehely. Kinomban mar barna kenyeret, magvas zsemle belet aztattam bele, de ez meg jobb otlet. Koszonet erte.

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2012.01.28. 15:51:12

@Ann1294: az egyben sült fasírt sokkal szaftosabb maradt mint a muffinformában sütött

Ann1294 2012.01.28. 17:10:40

Mar csak a paromat kell meggyozni, hogy megegye, de szerintem hiaba az egyben sutott a jobb, nem fog menni.

Egyben sutve nem eszi meg, de ha kis gombocokat formazok belole akkor igen. Ezt ki erti?

Ann1294 2012.01.28. 17:12:22

Amugy kiprobalom, hogy a zabpehelyt tejbe aztatom elotte, lehet ugy puhabb lesz. Proba szerencse.

Ann1294 2012.02.15. 20:04:58

@Mágnes Dóra: Kiprobaltam, nem aztattam semmit. Gomboc formaban keszitettem es parom lopkodja a tanyerrol. Holnapra szantam ebedre, de igy mi marad belole? Azt mondta csinaljak meg egy adagot. :)