Egész héten azt terveztem, hogy hétvégén finom lazacot fogok sütni. Ráadásul bejelentkeztek ma hozzánk vendégek is, így reggel elmentem  METRO-ba friss halért és kék kagylóért. A kagylóból egyszerű már megint mules marinieres készült, csak nálam vörösboros változatban  és paradicsommal. (Recept leírás itt: http://mindenkaja.blog.hu/2011/10/22/feketekagylo_vorosboros_paradicsomos_martasban )A lazac mellé  szép színes sült kaliforniai paprika , fekete oliva bogyó és aszalt paradicsomot grilleztem.
Köretnek rizs helyett sokkal egészségesebb lassú felszívódású sáfrányos kölest készítettem mentás, chilis ízesítéssel.  A LOW CARB diéta szerint köret nélkül fogyasztható.
Az egész menü fél óra alatt készült el és nem csak finom lett, hanem a sok színes étel miatt a szemnek is gyönyörködtető.

Hozzávalók 6 személyre:
1 kg bőrős lazactörzs
1 -1 piros, zöld, sárga  kaliforniai paprika
60 g fekete oliva bogyó
50 g aszalt paradicsom
1 kk rózsabors, só

A színes paprikákat vékony csíkokra vágjuk,  az oliva bogyót és az aszalt paradicsomot felkarikázzuk.
A bőrős lazac filét süthetjük egyben , vagy személyenként megfelelő haltörzsekre vágva. A lazacot kicsit besózzuk és megszórjuk őrölt rózsaborssal.
 A bőrével felfelé fektetjük bele a tepsibe, hogy a bőrében lévő zsiradék sütés közben átjárja a húst. A lazac mellé szórjuk a zöldségeket és előmelegített sütőben 180 C fokon letakarás nélkül fél órát sütjük, hogy a hús világos fehéres-rózsaszín legyen. (Tipp: onnan tudjuk , hogy átsült a hús, ha villával egy kicsit megtúrjuk , akkor  a hal húsa omlósan szétválik)
Tálaláskor a bőrét érdemes lehúzni.  Köretnek sáfrányos kölest mentával és chilivel szolgáltam föl.

Energiatartalom 1 adagban 16 dkg lazacszelettel:
250 kcal (zsír 8g , szénhidrát 11 g ,fehérje  33 g)

Sáfrányos köles mentával és chilivel

Hozzávalók:
1 bögre (kb. 200 g) köles
1 kk sáfrány  (helyettesíthető 1 ek kurkumával)
2 kk  natur vega mix
2 kk  chilipehely
2 kk szárított menta

1 evőkanál olivaolajon egy perc alatt megfuttatjuk a kölest, majd felöntjük 2 bögre vízzel. Beízesítjük egy csipet sáfránnyal , pici sóval, a natur vega mixszel, a chilivel, és a mentával.
Lassú tűzön puhára fűzzük kb. 25 perc alatt és közben néha átkeverjük, hogy le ne égjen. Ha elfőtte a levét mielőtt megpuhulna, akkor pótoljuk egy kis vízzel.

Energiatartalom  1 csésze kölesben:
207 kcal (zsír 2g , szénhidrát 41 g ,fehérje  6 g)

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr83628948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása