Mágnes Dóra 2011.12.31. 16:28

Svédgomba saláta

 

A svédgombát mindenki szereti mégis olyan mintha a régi delikátüzleteken kívül már senki nem emlékezne rá és méltatlanul ritkán kerül az asztalra. 
És különben is miért nevezzük svédnek?
Érdekes, hogy az általunk annyira kedvelt édeskésen savanyú paradicsomszószos gombát nem nagyon ismerik nyugaton és távol-keleten sem. Igyhát a svédek sem tudják, hogy róluk neveztük el ezt a salátát és
és amit nyugaton svéd gomba salátának - Champignonsallad- neveznek az csak szeletelt gomba olajos ecetes mártásban.
Viszont az oroszok ismerik a svédgombát- csak nem tudom, hogy nevezik, de találkoztam vele vendégváró teritékeknél a répasaláta és a diós céklasaláta kiséretében.
A jól behűtött svédgomba ízletes köret a sült húsokhoz, de melegen akár spagetti feltétnek is megállja a helyét.
Nálunk ma igazi retro életérzés jegyében a szilveszteri bőrös sült malac mellé kerül köretnek.
 
 
Hozzávalók:
0,5 kg csiperkegomba
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 dl fehér bor
3 ek cukor
50 g (1 kis konzerv) paradicsompüré
4 db babérlevél
1 szál kakukkfű (vagy 1 kk szárított kakukkfű)
2-3 levél bazsalikom (vagy 1 kk szárított bazsalikom)
1 kk őrölt rozmaring por
fél citrom leve
fél csokor petrezselyem
só, őrölt bors
chilipehely
Olivaolaj
 
Egy lábosban olivaolajon üvegesre pirítjuk a felkockázott hagymát és az apróra vágott fokhagymát, majd hozzáadjuk a nagyon vékonyra szeletelt gombát (Tipp: érdemes kézi vagy gépi szeletelővel előállítani a vékony szeleteket)
Ráöntjük a bort és hagyjuk a gombát a saját levében párolódni kb. 10 percig.
Megszórjuk a cukorral. Közben belefacsarjuk a citrom levét és befűszerezzük a babérlevéllel, bazsalikommal, kakukkfűvel és egy kis rozmaringgal is.
Sózzuk, megszórjuk egy kis őrölt borssal és ízlés szerint egy kis chilipehellyel. Nem kell, hogy csípős legyen, csak a chili kihozza a többi fűszer zamatát.
Ha megpuhult a gomba és elfőtte a levének nagy részét, akkor keverjük bele a paradicsompürét.
Most még beállíthatjuk, a savanykás- édes- sós ízek harmóniáját, ha kell utána édesítjük, vagy sózzuk.
A végén meglocsoljuk még egyszer olivaolajjal és jól elkeverjük. Ettől lesz a mártás szép fényes később.
Egy tálba szedjük és hűtőbe tesszük. Ha másnap fogyasztjuk, akkor még jobban összeérnek az ízei.
Sült húsokhoz, vagy egyszerűen pirítós kenyérhez isteni!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr683509781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.