IMG_2388.JPG

Gyerekkoromban nem szerettem a kölest, de mostában már egyre gyakrabban fogyasztom. Persze így voltam a sörrel is.
A kölest elkészíthetjük  édesen - hiszen 2011 ország tortája sárgabarack lekváros köles torta lett- és sósan köretnek akár a rizs helyett is.  Most reggelire készítettem el  joghurtos zöldséges salátába keverve.
 

A köles egyik legősibb gabona, rengeteg vitamint és ásványi anyagot  tartalmaz.  Különösen gazdag B vitaminokban , fluorban ,  foszforban, kovasavban, magnéziumban és káliumban.
A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet. A kovasav miatt szépítő gabonának is nevezzük, mert  fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, véd a fogszuvasodástól, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést. Magas rosttartalma miatt helyreállítja az emésztést. 
Természetgyógyászok előszeretettel ajánlják a köles fogyasztását a szervezet lúgosítására.
És még egy jótékony hatásáról olvastam, hogy erős  gyulladáscsökkentő és sérülések esetén rövidíti a regenerálódási időt.

 Hozzávalók:
2 dl csésze  köles
2 db paradicsom
1/2 édeskömény
1 szár zeller
1 szál újhagyma
1 szál sárgarépa
 
Öntethez:
1 dl joghurt
1 ek méz
1 csipet só
őrölt bors

 A kölest 2,5 szeres vízmennyiségben lassú tűzön puhára főzzük és néha megkeverjük nehogy leégjen.
Egy salátástálban összekeverjük a kölest , a feldarabolt sárgarépát, paradicsomot, édesköményt, zellert és hagymát. 
A vajpuha avokádót meghámozzuk, felkockázzuk és a beleforgatjuk a salátába.
Az öntet hozzávalóit összekeverjük és a salátára öntjük.

007_Kulinariablog43.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr423493458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.