007_Kulinariablog33.jpg

Tavaly ismerkedtem meg a birskörtével egyik kolléganőm  isteni birskörte lekvárja által. Nem is tudtam, hogy létezik ilyen finom, zamatos,  illatos,  édes és egyben fanyar,  körte ízű és mégsem gyümölcs!
De nem lekvárt készítettem belőle hanem inkább almaszósz jellegű enyhén csípős chuntey-t (csatnit).
Édes - savanykás-csípős is egyben, kiváló köret grillezett húsok mellé  vagy májas pástétomhoz.
Csak birskörtéből, vagy akár csak birsalmából is készíthető , de én egy kis almával és körtével bolondítottam még meg.

 Hozzávalók:
3 db birskörte
ízlés szerint még 1 db alma, 2 db körte
1 citrom leve
10 dkg cukor
1 ek chilipehely
csipet só

A birskörtét zöldségpucolóval meghámozzuk , magházát kivájjuk és vékony szeletekre vágjuk.  Az almával és körtével ugyanezt tesszük. Közben ráfacsarjuk a citrom levet és jól beleforgatjuk a gyümölcs szeleteket. Egy lábosba helyezzük a gyümölcsöt, megszórjuk a cukorral és lassú tűzön elkezdjük forralni, amíg megpuhul. Kevés sót teszünk bele, hogy kihozza az édes zamatát és a végén belekeverjük a chilit ízlés szerint.
Botmixerrel egy kicsit pürésítjük, de maradhatnak benne rusztikus darabkák is.
Kis tálra szedve tálaljuk. Hűtőben lezárt dobozban legalább egy hétig eláll.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr33341986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.