hzizi 2011.08.11. 15:54

Girice

Kedvelt, és igen finom étel Horvátországban a girice, egy gyufaszálnagyságú szardellafajta, amit citrommal tálalnak.

Szinte mindenhol ezt a fenti tipikus szöveget olvashatjuk ha a girice után érdeklődünk. A girice tulajdonképpen előétel, meccsnézés közben sörkorcsolyának is ideális, de főételként is megállja a helyét. 

 

Elkészítése tényleg pofon egyszerű:

A halak konyhakészek, nem kell tisztítani, sem belezni őket. Néhány evőkanálnyi lisztet egy kis zacskóba teszek, a fagyos halacskákat beledobom és jól összerázom őket. (Úgy is mondhatnám: kevés lisztben megforgatom a halacskákat).

Ezután felforrósított, bő olajban jó 5 perc alatt megsütöm őket. Általában több részletben, mert így könnyebben kezelhetőek. Szűrőkanállal papírtörlőre szedem a halacskákat, majd megsózom.

  Friss citrom levével bőségesen megöntözöm a még forró halakat. Majonézt vagy tartárt adok mellé. 

És most megint a fogas kérdés: mit igyunk hozzá?

A dalmátok nehéz vörösbort ajánlanak, de mint tudjuk a halhoz illik a könnyű fehérbor is, a német ajkúak bizonyosan sört kérnek mellé, a fiatalkorúknak pedig  limonádét ajánlanék. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr503146270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anazar · http://konyhatunder.blogspot.com/ 2011.08.12. 08:07:09

Igen, igen, a spliti füstös kis Zlatna Ribicában ettünk ilyen halacskákat. Mi hideg sört kortyolgattunk hozzá. Helsinkiben in ismerik, ott már nem emlékszem volt-e hozzá citrom vagy sem ;-)

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2011.08.12. 09:05:21

Na végre! Drága szerzőtárstól újra tanulhatunk. :)))))))))

aJeti 2011.08.12. 10:28:09

hihi, zizi én meg ajvárt nyomattam tegnap estébe nyúlóan :)

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.08.12. 10:43:45

@Mágnes Dóra: :-)
@aJeti: ájvár csak magában is nagyszerű, de grillezett húsok, pljeskavica mellé elmaradhatatlan! :-)

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2011.08.12. 11:16:16

@hzizi: @aJeti: Goldenblog szavazási időszakban igen jó ötlet ha posztjaitokkal emelitek a blog fényét!!! :)

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2011.08.12. 20:24:18

itthon vajon hol lehet ilyen halacskát kapni?

aJeti 2011.08.13. 17:30:42

@Mágnes Dóra: itt azt írják metro fozzunkolaszul.blogspot.com/2011/03/edes-savanyu-szardella.html

szerintem meg kell rendelni a budagyöngyi szupihalasnál...