A mimóza saláta magyaroknál inkább húsvéti eledel, míg az orosz konyha főként szilveszteri menü részeként szolgálja föl.
Számtalan variációja létezik, de a klasszikus hozzávalói a főtt tojás, alma és az újhagyma. A reszelt tojássárgájával való díszítés miatt nevezik mimóza salátának utalva a gyönyörű szép tavaszi sárga virágú növényre.
 Ezen kívül szokták még uborkával , gombával, főtt krumplival , főtt sárgarépával vagy egyéb zöldségekkel turbózni.
A húsos változatába főként csirkehús illik, az oroszoknál inkább füstölt lazacot használnak, de láttam már tintahalas és rákos változatot is.
A franciák elegánsan a főtt tojáshoz csak petrezselymet és öntetet adnak, amíg az azerbajdzsánok tesznek bele diót is és gránátalmával díszítik a tetejét.
A mi változatunkban egy kis maradék grill csirke kapott szerepet.
 
Hozzávalók:
2 db csirkemell grillezve
2 szál újhagyma
2 db alma
4 db csemege uborka
fél kígyóuborka
2 szár zellerszár
2 db tojás
fél fejes saláta
Öntet:
Extraszűz olivaolaj, citromlé, só , bors

A tojásokat keményre főzzük.
A salátát levelekre szedjük, megmossuk, majd leszárítjuk.
Felkockázzuk és tálba öntjük az almát, az újhagymát , a zellerszárat, az uborkákat.
A csirkemellet kis darabokra vágjuk és a salátához adjuk. A tojásokat megpucoljuk, majd a keményre főtt tojássárgáját félretesszük a díszítéshez , a fehérjét pedig beledaraboljuk a salátába.
Az öntet hozzávalóit összekeverjük, majd beleforgatjuk a salátába.
Saláta levelekre tálaljuk , majd a tetejére reszeljük a tojások sárgáját.
Igy néz ki a mimóza virág:
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr542996692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.