Az édeskömény nálunk nem annyira terjedt még el pedig sütve isteni édeskés íze van, nyersen pedig érdekes ánizsos íze és illata van.
Az édeskömény áldásos élettani tulajdonságai közül kiemelném a haspuffadás csökkentő hatását. Nem véletlenül adnak a kisbabáknak édeskömény teát ha nem tudnak aludni a görcsök miatt.
Hosszú ünnepeknél, ahol jobbnál jobb fogásokkal terheljük a gyomrunkat érdemes beilleszteni a menübe ezt a finom salátát.
Ezenkívül még a gyógyászatban köhögés elleni, étvágyjavító hatását is érvényesítik. Felhasználható még rendszertelen menstruáció kezelésére és a legújabb kutatások szerint női hormonaktivitású hatása miatt enyhíti a klimax tüneteit is.
Naranccsal, lilahagymával és narancsos vinaigrette öntettel meglocsolva önálló könnyű vacsora fogás.
Húsvét idején én szárított sonkával bolondítottam meg.
 
 
Hozzávalók
20 dkg édeskömény gumó
2 db narancs
1 fej lilahagyma
2 szelet szárított sonka (Serranoi - , Pármai - vagy Feketeerdő sonka)
 
Narancsos Vinaigrette öntethez
1 narancs leve
4 ek extraszűz oliva olaj
1 csipet só
Őrölt bors
 
A lilahagymát vékonyan felkarikázzuk és 10 percre besózzuk, hogy kicsit veszítsen az erejéből.
Az édesköményt vékony csíkokra vágjuk.
A narancsot megpucoljuk és gerezdekre vágjuk (Tipp: a szeletelés közben egy tálcán felfogjuk a narancs levét)
A szárított sonkát felcsíkozzuk, majd a hozzávalókat egy tálban egymásra halmozzuk.
A finom narancsos borecetes olajos öntet hozzávalóit összekeverjük és ráöntjük a salátára.
 
Korábbi édesköményes receptek itt:
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr262849505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.