Török nevén: Karniyarik
 
Régi Ottomán konyha jellegzetes és minden háznál kedvelt étele a "tömött hasú padlizsán".
Kicsit hosszadalmas az elkészítése, de a hálás közönségért és az íz orgiáért megéri.
Hozzávalók
4 közepes méretű padlizsán
25 dkg darált vagy apróra vágott hús (ideális esetben bárányhús és/vagy marhahús esetleg keverve)
2 db paradicsom
3 db zöld husú édes paprika
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
Só, bors
2 kk török piros paprika pehely
1 ek paradicsompüré
1 ek paprikapüré (kicsit enyhébb mint a magyar Erős Pista)
 
Díszítéshez
1 zöldpaprika
1 paradicsom
 
Szószhoz
2 gerezd fokhagyma
1 ek paradicsompüré
1 db paradicsom
1 kk török piros paprika pehely
2 pohár meleg víz
 
Bekapcsoljuk a sütőt és előmelegítjük 180 C fokra.
Előkészítjük a padlizsánokat a sütésre az alábbiak szerint:
A padlizsán zöld sapkáját kicsi késsel felfelé lefejtjük , de meghagyjuk a fás szárát, hogy legyen mit megfogni.
Kicsi késsel 3-4 egyenlő távolságra elosztott ujjnyi vékony csíkban levágjuk a padlizsán héját, úgy hogy az alsó részétől 3 cm- re meghagyjuk a teljes bőrét, mert sütéskor ez fogja egyben tartani.
Egy tepsit kikenünk olajjal, majd megforgatjuk az olajban a padlizsánokat és betesszük a sütőbe sülni 180 C fokon kb. 40 percig. Fél óra múlva ellenőrizzük és megforgatjuk, hogy egyenletesen süljön ha szükséges.
 
 
A feltüntetett recept hozzávalói 4 személyre szólnak , de a fényképeken étteremi mennyiségek szerepelnek. 
A hús apró felkockázására az alábbi technikát mutatta meg a spanyol séf:
A bárány/marhahús felszeleteljük ujjnyi szeletekre, majd a húst a rostok mentén hosszában felvágjuk ujjnyi csíkokra. A húscsíkokat csokorba szedjük és nagyon finom mozdulatokkal apróra kockázzuk.
Előkészítjük a zöldségeket:
A paradicsomnak lehúzzuk a héját majd felkockázzuk. (Tipp: vágjuk ki a paradicsom csumáját, a másik oldalon meg vágjunk a bele X-et majd mártsuk forró vízbe kb. 10 másodpercre, akkor nagyon könnyen lejön a héja)
A hagymát és a 2 db paprikát apróra kockázzuk a harmadik paprikát pedig felcsíkozzuk, amivel majd a padlizsán tetejét díszítjük.
Egy nagy serpenyőben olajon megfuttatjuk a felkockázott hagymát és a zúzott fokhagymát amíg üveges nem lesz, majd hozzáadjuk darált/darabolt húst. (Tipp: Ha többféle húsból készítjük, akkor először a marha húst pirítjuk meg, majd kihúzzuk az edény szélére és középre helyezzük a bárány húst addig amíg ki nem fehéredik és utána keverjük össze.)
A hús után belekeverjük a paradicsompürét, a paprika pürét , frissen őrölt borssal és sóval ízesítjük.
Majd belekeverjük a felkockázott paradicsomot és a felkockázott zöld paprikát.
Lefedjük és lassú tűzön kb fél órát főzzük a darált húst. Ha elkészült akkor kivesszük hülni egy kicsit mielőtt betöltjük a padlizsánba.
A sütőből kivett padlizsánokat egy kicsit hűlni hagyjuk, majd nekiállunk a kis csónakok kialakításának.
Az egyik lehámozott csíkban egy késsel felvágjuk, majd egy kanál gömbölyű felével finoman kitágítjuk a töltelék számára a helyet. Az elkészült darált húst beletöltjük, majd a tetejére szeletelt paradicsommal és zöld paprikával díszítjük. Ennek nem csak díszítő szerepe van, hanem megakadályozza hogy a hús ne száradjon ki a sütőben.
Elkészítjük a padlizsán mellé a szószt:
Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a zúzott fokhagymát majd megszórjuk piros paprikával, elkeverjük paradicsom pürével és paradicsom kockákkal. Felöntjük vízzel, sózzuk, majd összeforraljuk.
A szószt a padlizsánok mellé öntjük a tepsibe, majd betesszük újra a sütőbe sülni egy 10 percre.
A kész padlizsánt fűszeres paradicsomos rizzsel tálaljuk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr132754296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.