Mágnes Dóra 2010.12.05. 16:06

Lyoni hagymaleves

 

A megunhatatlan hagymaleves s bármikor könnyen és gyorsan elkészül.
Több autentikus változat közül már kifejlesztettem a nekünk legjobban ízlő változatot. Akkor a legfinomabb, ha sokféle hagymából készítjük ezért én mindig teszek bele póréhagymát, és fehér (világosabb és édesebb mint a vöröshagyma)vagy lilahagymát is.
Köhögős megfázós időszakban gyógyító levesként működik erős nyákoldó hatása miatt.
 
Hozzávalók
1 szál póréhagyma
2 fej fehér hagyma (vagy vöröshagyma)
1 fej lilahagyma
1 ek barnacukor
1 tyúkhúsleves kocka
1 dl fehér bor
2 ág kakukkfű
2 ek szója szósz
 
1 db bagette (vagy 2 db nagy sajtos kifli)
6 dkg reszelt sajt (Trapista vagy Pannonia, ízlés szerint)
 
 
A hagymákat felkarikázzuk és egy lábosban vajon vagy olivaolajon elkezdjük pirítani. Megszórjuk a cukorral és karamellizáljuk egy kicsit a hagymákat. Ha már szép barnás árnyalatúra pirult, akkor felöntjük vízzel és beletesszük a húsleves kockát. Kakukkfűvel  és egy kevés szója szósszal ízesítjük . (Tipp: ha van otthon Worchester szósz, akkor egy picit önthetünk bele).
Lassú tűzön 15 perc alatt puhára főzzük a hagymát.
Addig felszeleteljük a bagette-et , megszórjuk reszelt sajttal és a sütőben aranysárgára pirítjuk.
A kész levest a tetejére helyezett sajtos pirítóssal tálaljuk.
Ha nem akarunk bajlódni a pirítóssal , vagy másnapra maradt a levesből, akkor egyszerűen reszlet sajttal megszórva is isteni finom.

Print

1 komment

Címkék: hagyma sajt

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr642494728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lmariann 2010.12.06. 20:38:21

jelentem finom volt ez is:) gyorsan elkészült, gyorsan is meg is ettem.