Imádom a gnocchit (ejtsd: nyokki), azaz az olaszok krumplis nudliját, mert laktatóbb mint egy sima tésztás étel és finom változatos szószokkal lehet elkészíteni.
Most viszont sütőtökből készítettem el és szerecsendióval és gyömbérrel fűszereztem.
A kertben rengeteg zsályám van, így az egész zsályaleveleket vajban ropogósra sütöttem hozzá. 
A tésztába durumlisztet kevertem, de deszkán gyúráshoz sima fehér lisztet használtam.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók a nudlihoz:
50 dkg sütőtök (általában sonkatököt használok, mert szerintem édesebb és könnyebben sül)
2 db közepes krumpli
3 dkg vaj
1 tojás
1 kk. szerecsendió
1 kk. őrölt gyömbér
25 dkg durumliszt
Só, bors
 
5 dkg fehér liszt - Tészta nyújtáshoz
 
Hozzávalók a zsályás vajhoz:
7 dkg vaj
Egy marék (kb. 15 levél zsálya)
 
 
A sütőtököt hosszanti csíkokra vágom , kimagozom és héjastól beteszem a sütőbe 180 C fokra egy 35-40 percre. Addig sütőm amíg a tök izzadni kezd és a villa átszalad a húsán.
Kicsit hagyom hűlni, majd a sütőtök héját lehúzva a tökbelsejét beleteszem egy tálba.
A krumplit meghámozom, felkockázom és egy kis lábosban felteszem főni. Ha megpuhult leszűröm, jól lecsepegtetem és fedő nélkül hagyom állni, hogy minél több víz párologjon el belőle.
A krumplit hozzáadom a tököz és krumplinyomóval összedolgozom.
Belekeverek 3 dkg vajat, beleütöm a tojást , ízesítem szerecsendióval, örült gyömbérrel , borssal és egy kis sóval.
Fakanállal összekeverem és lassan elkezdem adagolni hozzá a durum lisztet. Ez egy kissé munkás művelet. Ha már kemény bucivá vált a tészta, akkor kézzel dolgozom tovább. Ha összeállt, akkor öklömnyi tészta darabokból lisztezett deszkán 1,5 cm vastag kígyót sodrunk.
A kígyót éles késsel felszeleteljük 1,5 darabokra és egyenként belenyomunk villával egy kis mintát.
Én nem foglalkoztam vele túlzottan, hogy szabályosak legyenek a nudlik, mert így jobban látszik, hogy házi készítésű rusztikus őszi ebédhez készül.
Egy lisztezett tálcán hagyjuk szikkadni egy kicsit a nudlikat pár órát.
 
Amíg szikkad a tészta serpenyőben 7 dkg vajat hevítünk és kb. 3-4 perc alatt kisütjük benne a zsálya leveleket. (Tipp: - ha nincs egész zsálya, akkor szárított fűszerből is el lehet készíteni)
 A zsályát szűrőkanállal kiszedjük egy tálra és hagyjuk lecsöpögni.
A vajat a serpenyőben hagyjuk, mert majd a kifőtt sütőtökös nudlit ebbe fogjuk beleforgatni.
 
Majd ha eljön az ideje,   sós vízbe dobjuk a nudlikat. Fakanállal átkeverjük, hogy le ne ragadjon, majd addig főzzük amíg feljön a víz felszínére és már 1-2 percet rotyogott a felszínen. Szűrővel kimerjük és forró zsályás vajon átforgatjuk. Tálra szedjük és megszórjuk a zsálya crips-el.
 
 

Print

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr432413511

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: www.jaggaer.com 2019.04.09. 13:24:23

Veszprém Spartan Sprint - A komfortzónán túl

Trackback: www.jaggaer.com 2019.04.08. 12:59:30

Társkereső - Hogyan kérd el a nők számát? - A társkereső titkai

Trackback: www.jaggaer.com 2019.04.08. 09:30:37

FOTEL - Általános társalgó - Válogatott okosságok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.