Hétvégére vendégeket vártunk bográcsos főzicskéléshez és eszembe jutott, hogy ahhoz a legjobban a kovászos uborka illik. Kicsit izgultam, hogy 2 nap elegendő lesz-e, hogy beérjen, de annyira nagy hőség volt, hogy szerencsére pont jó állagú és isteni finom lett.
Én tavaly óta a klasszikus receptet kiegészítettem fokhagymával és nagy sikere lett.
 
Hozzávalók:
2 kg kovászolni való uborka
2 csokor kapor
4 gerezd fokhagyma
egy szelet kenyér (fontos, hogy kovászos fehér kenyér legyen)
2 liter víz
4 ek. só
 
Kimossuk a befőttes üvegeket.Az uborkákat megmossuk és kicsit ledörzsöljük a szúrós bőrét. Mindkét végét levágjuk és egyik oldalukról hosszában keresztbe bevágjuk.
Az uborkákat elhelyezzük függőlegesen az üvegekben, majd rátesszük fokhagymagerezdeket és a kaprot.
Vizet felforraljuk és feloldjuk benne a sót. Ha kicsit visszahűlt a víz akkor felöntjük vele az uborkákat.
A tetejére helyezzük a kenyér szeletet, majd kitesszük az üveget a napra.
Én kis tányérral szoktam lefedni, hogy az erjedés folyamán a gázok szabadon távozhassanak.
Ha már zavaros lesz a lé és az uborkák színe is megváltozott, akkor érdemes megkóstolni, hogy mikorra érik be.
Akkor be kell hozni a napról, kiszedni egy másik edénybe az uborkákat, rászűrni a levét és nagyon-nagyon behűteni.

Print

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr732077049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2010.06.24. 19:22:21

Pont a napokban lett kész az ubim. Ugyanígy csinálom, sok fokhagymával stb.
Ha napos az idő, 3 nap és kész. Most megyek is bekapni egyet! :)

Darwi Odrade · http://drotvizsla.wordpress.com 2010.07.09. 07:02:16

Ugyan így csinálom én is, a fokhagyma is nagyon finom lesz benne! Néha teszek bele meggylevelet,és ha van, egy pici darab tormát.

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2010.07.09. 07:59:17

@Darwi Odrade: jó öltet ez a meggylevél és a torma, biztosan kipróbálom majd. :)
Nemrég hallottam egy másik változatát, hogy kenyér helyett az üveg aljára kell tenni hámozott öreg krumpli karikákat.