A paella jellegzetes aranyszínű rizzsel  sok-sok variációban elkészíthető rendkívül népszerű spanyol egytálétel.  A rizs aranysárga színét egy becses fűszer, a sáfrány adja.

Andalúziában a paella boldogságot sugárzó étel. Főként ünnepekkor, vasárnapi ebédre, vagy vidéki pikniken készítik.
A tradicionális paellához való rizs kerekszemű, közepes méretű (medium- short gain rise)  ami jól magába szívja a levet és  zöldségek zamatát.
A legnépszerűbb paella variáció Andalúziában , amit a legtöbb Costa del Sol-i étteremben készítenek, az a csirkés tenger gyümölcsei változat, amibe mindenképpen kerülhet még bele nyúlhús,  zöldborsó és kaliforniai paprika.  Idényjelleggel egy tettem bele egy kis zöld spárgát is. Fontos, hogy jó minőségű olajon süssük az ételt, én most "Y" Ybarra Extra szűz olivaolaját választottam.

Hozzávalók:

1 db  csirkemell
500  g nyúl comb

500 g tenger gyümölcsei (tintahal, rák, kagyló)
500 g rizs főleg rizottóhoz vagy paellához (Pl: Arborio)
6 ek oliva olaj, Ybarra Extra Virgin
1 nagy fej hagyma
4  gerezd fokhagyma
1 db piros kaliforniai paprika
200 g zöldborsó
1 db paradicsom

200 g zöld spárga
1,2 liter  húsleves
0,3 liter  száraz fehérbor Fino Cruz Conde, Pedro Ximenez
1 kk sáfrány
4 db babérlevél
Őrölt bors, só
1 kk piros paprika
1-2 db citrom
 

A csikemellet és a finom nyúlcombot  kis kockára vágjuk és sóval borssal befűszerezve egy kétfülű serpenyőben olivaolajon sütjük 5  percig, majd félretesszük.

A visszamaradt olajon megfonnyasszuk a kockára vágott hagymát és zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk sorban a zöldségeket és együtt pároljuk a paprikát, zöldborsót , a kockára vágott paradicsomot , a 2cm-es hasábokra szeletelt zöld spárgát  és végül a tenger gyümölcseit is.

Beletesszük  a rizst, majd ráöntjük a bort. (Tipp: A paellához sosem kell megmosni a rizst előtte!) Egy perc forralás után hozzáadjuk a húslevest is.

Megfűszerezzük a sáfránnyal , sóval, borssal, pirospaprikával és beletesszük babérlevelet is.

 Visszatesszük az elősütött húsokat és lassú tűzön rotyogtatjuk 30 percig, hogy a rizs jól magába szívja a nedvességet, de még ne ragadjon le.

(Tipp:  ha nincs megfelelő paella főző  edényünk, akkor érdemes átönteni a zöldséges rizses folyadékot egy magasabb falú tepsibe és a sütőben 170 C fokon sütjük 40 percig)

Citrommal meglocsolva a legfinomabb, ezért citromgerezdekkel tálaljuk.  Finom spanyol fehérbort érdemes mellé fogyasztani. Itt Fino Cruz Conde, Pedro Ximenes borát ittuk hozzá, melynek kicsit  érettebb furmint aromája remekül illett  a paellához.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr484506032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása