2012.03.25. 18:44
Szirnyiki, orosz túrópalacsinta
Nem túrós palacsinta, hanem túrópalacsinta! Igazából túróból készült puha légies lepénykék. A "szir" oroszul túrót jelent, a szirnyikit főleg tartalmas levesek után második fogásként, vagy délutáni teázás mellé, vagy gyerekeknek bármikor készítik.
Olvastam több magyar receptleírást is, ahol a túrós gyúrt tésztát szaggatóval formázzák kerek lapokra és kisütik, de én eddig inkább csak úgy láttam az elkészítését, ahogy mi a lapcsánkát szoktuk, hogy kanállal a serpenyőbe lapítjuk a tésztamasszát.
Egy egész jó orosz recept leírás képekkel itt.
http://www.russianfood.com/recipes/recipe.php?rid=116217
Hozzávalók 10-12 lepénykéhez
1/2 kg túró
3 db tojás
4 ek cukor
4 ek liszt
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliáscukor
1 citrom héja
A tojás fehérjét habbá verjük , a többi hozzávalót pedig összekeverjük egy tálban.
A tojás fehérje habot laza mozdulatokkal a masszába keverjük és hagyjuk állni a tésztát fél-egy órát.
Egy teflon serpenyőben olajat hevítünk , a tésztamasszából evőkanállal lepénykéket formálunk és mindkét oldalát 2-3 percig sütjük alacsony lángon. Vigyázzunk, hogy ne égjen a cukortartalma miatt, inkább forgassuk gyakrabban.
Az aranysárgára sütött korongokat főként cukros tejföllel , vagy savanykás lekvárral tálaljuk.
Szólj hozzá!
Címkék: túró citrom palacsinta vanília lepény
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek