A diabéteszesek már régóta tudják, hogy olyan ételeket válasszanak, amik nem emelik fel nagyon a vércukor szintet, ezért szükséges alacsony glikémiás indexű alapanyagokból összeállítani az ebédet.  Nem csak a cukorbetegeknek , hanem az alacsony szénhidráttartalmú diétázóknak is javasol kipróbálni, hogy a krumplipürét simán helyettesíthetjük a zellerpürével. 

A zellergumó amúgy is egy kicsit hanyagolt a magyar étkezésben. Nem csak húslevesbe jó, hanem salátákba és köretnek is. Mivel alacsony a kalóriatartalma, ezért fogyókúrázóknak kötelező beépíteni a menübe. Ebben a receptben a tejszínben van a legtöbb kalória, de ettől lesz kellemesen selymes a mártás.
Diétásabb változatban a tejszín helyett a saját főzőlevével habarjuk be egy picit több citromlével.  Egy merőkanállal lemerjük a levét  és a turmixolás után a saját levével hígítjuk, ha szükséges. Kicsit savanykásabb mártás íze lesz.

A zeller erősítő hatását már az ókori görögök is ismerték, igazán népszerűvé azonban a 17. században vált, amikor a francia király szeretője rendszeresen feltálaltatta az uralkodónak, állítva, hogy a zeller erősíti a nemi vágyat és férfiúi teljesítőképességet. A növény hatóanyagai révén ugyanakkor erősíti az immunrendszert is.
A zeller kedvez
ően hat a veseműködésre. A népi gyógyászatban is mint erős vizelethajtót tartották számon. Egyesek szerint a vesehomokot, vagy a követ is ki tudja hajtani. Gyakran alkalmazzák emésztési panaszok esetén, csökkenti a vércukorszintet is.

Forrás: Mindmegette.hu

Hozzávalók 4 adagra:
1 nagy zellergumó
1 szál sárgarépa
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db húsleveskocka
 csipet őrölt szerecsendió
 csipet őrölt gyömbér
1 ek citromlé
120 ml főzőtejszín
egy kis csokor petrezselyem


A zellert meghámozzuk, feldaraboljuk és feltesszük főzni annyi vízben, hogy éppen ellepje.
Hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, fokhagymát és  a felkarikázott sárgarépát is.
Egy húsleves kockával, őrölt szerecsendióval és egy pici őrölt gyömbérrel ízesítjük a főzőlevet és fedő alatt puhára főzzük.
Leöntjük a levét és botmixxerrel pürésítjük.
Hozzáadjuk a főzőtejszínt , egy picike citromlevet és belekeverjük a petrezselyemzöldet.

Energiatartalom 1 adagra a tejszínes változatban:
 151 kcal (Zsír 13 g, Szénhidrát 8  g, Fehérje 2 g)

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr654308849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása