Érdekes, hogy a töltött káposztát mindenki nagyon nehéz és hizlaló ételnek tartja, de hiszen a káposzta önmagában zsírégető zöldség és rendkívül jó méregtelenítő is.

Csak a töltött káposzta összeállításánál kell egy kicsit odafigyelni, hogy némely alapanyagot egészségesre cseréljünk az alábbi változtatásokkal:

  • A darált hús inkább pulyka vagy csirke legyen
  • Savanyú káposzta helyett inkább édes káposztából készült (de ki-ki ízlés szerint alakíthatja)
  • A szalonnás alapot hagyjuk ki és inkább a finom zöldfűszerekkel ellensúlyozzuk
  • A csülök helyett a darált húsba keverhetünk egy kis főtt füstölt pulykasonkát, ami megadja a kellemes füstös ízt.
  • A fehér rizs helyett használjunk lassan felszívódó szénhidrát tartalmú gabonát. Jó hozzá a barnarizs, de most kifejezetten kísérletező szándékkal hajdinával készítettem el és nem bántam meg. Mert a hajdina kissé fűszeres zamata illik ehhez az egytálételhez

Hozzávalók
40 dkg darált pulykahús
1 fej édes káposzta
1 pohár (kb 180 g) hajdina
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
100 g főtt füstölt pulykasonka
natur vegeta (sómentes  szárított zöldségkeverék)
Paprika krém
2 kk szárított petrezselyem zöld
1 ek pirospaprika
3 ek sűrített paradicsompüré
3 db babérlevél
3 szál kakukkfű
3 db zsályalevél

A káposztának hegyes késsel kivágjuk a torzsáját, mintha dinnyét lékelnénk . A káposztafejet így egyben belehelyezzük egy lábosba , felöntjük vízzel, sóval, ecettel és köménnyel fűszerezzük, majd feltesszük abálni (lassú tűzön főzzük 20 percig). Főzés közben egy  villa segítségével lassan leszedegetjük a külső káposzta leveleket ami a forralás közben leválik. Így lesz kb. 12-16 levelünk. A káposzta belsejét csak félig főzzük meg mert majd laskára vágva használjuk fel.
A hajdinát egy lábosban feltesszük főzni  kb. kétszeres vízzel, kevés sóval és natur vegetával.  Lassú tűzön néha ellenőrizzük a víztartalmat és kb. 20 perc alatt puhára fűzzük, hogy elfője a levét.
A darált húst összekeverjük nagyon apróra vágott hagymával, fokhagymával ,  az apróra vágott pulykasonkával . A masszát beízesítjük egy kis  paprikakrémmel, petrezselyem zölddel, sóval és borssal és pirospaprikával.   (Tipp: füstölt , darált pirospaprikával még pikánsabb íze lesz - Culinarisban kapható)
Belekeverjük a főtt hajdinát és kész is a töltelék. Én nem szoktam tojást keverni a darált hús keverékbe, mert szerintem attól lesz túl kemény a töltelék.
Egy nagyobb lábos aljára terítünk egy kis laskára vágott félig főtt káposztát. A káposzta levelek kemény torzsás eres részét kivágjuk és egy-egy maroknyi darált húsos keveréket töltünk bele. A göngyölt káposztákat szorosan egymás mellé helyezzük a lábosba, majd a tetejére ismét teszünk a szeletelt káposztából.
Egy egész paradicsomot felszeleteljük és a töltelék tetejére terítjük (elhagyható, csak jól illik hozzá a sűrített paradicsom mellé egy kis friss paradicsom is). Felöntjük vízzel, hogy éppen csak ellepje és közben a tetejére halmozzuk a sűrített paradicsomot, a babérlevelet, a kakukkfüvet és a zsályát. (Tipp:  ízlés szerint , azaz a család inyencebb és éhesebb tagjai miatt, érdemes pár karika kolbászt tenni a tetejére)
Kb. 40 percig főzzük, hogy a káposzta tovább puhuljon és a darált töltelék átvegye a káposztás lé ízét.
Ha elkészült akkor zsírszegény tejföllel tálaljuk és talán egy kis csípős paprikával, mert az édeskés káposztához remekül illik a csípős.

Energiatartalom 1 adagra (káposzta, kolbász és tejföl)
375 kcal (Zsír 11 g, Szénhidrát 27 g, Fehérje 37 g)

 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr944208923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása