2012.02.26. 12:19
Hajdinás hússal töltött édes káposzta, azaz fitness töltött káposzta
Érdekes, hogy a töltött káposztát mindenki nagyon nehéz és hizlaló ételnek tartja, de hiszen a káposzta önmagában zsírégető zöldség és rendkívül jó méregtelenítő is.
Csak a töltött káposzta összeállításánál kell egy kicsit odafigyelni, hogy némely alapanyagot egészségesre cseréljünk az alábbi változtatásokkal:
- A darált hús inkább pulyka vagy csirke legyen
- Savanyú káposzta helyett inkább édes káposztából készült (de ki-ki ízlés szerint alakíthatja)
- A szalonnás alapot hagyjuk ki és inkább a finom zöldfűszerekkel ellensúlyozzuk
- A csülök helyett a darált húsba keverhetünk egy kis főtt füstölt pulykasonkát, ami megadja a kellemes füstös ízt.
- A fehér rizs helyett használjunk lassan felszívódó szénhidrát tartalmú gabonát. Jó hozzá a barnarizs, de most kifejezetten kísérletező szándékkal hajdinával készítettem el és nem bántam meg. Mert a hajdina kissé fűszeres zamata illik ehhez az egytálételhez
Hozzávalók
40 dkg darált pulykahús
1 fej édes káposzta
1 pohár (kb 180 g) hajdina
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
100 g főtt füstölt pulykasonka
natur vegeta (sómentes szárított zöldségkeverék)
Paprika krém
2 kk szárított petrezselyem zöld
1 ek pirospaprika
3 ek sűrített paradicsompüré
3 db babérlevél
3 szál kakukkfű
3 db zsályalevél
A káposztának hegyes késsel kivágjuk a torzsáját, mintha dinnyét lékelnénk . A káposztafejet így egyben belehelyezzük egy lábosba , felöntjük vízzel, sóval, ecettel és köménnyel fűszerezzük, majd feltesszük abálni (lassú tűzön főzzük 20 percig). Főzés közben egy villa segítségével lassan leszedegetjük a külső káposzta leveleket ami a forralás közben leválik. Így lesz kb. 12-16 levelünk. A káposzta belsejét csak félig főzzük meg mert majd laskára vágva használjuk fel.
A hajdinát egy lábosban feltesszük főzni kb. kétszeres vízzel, kevés sóval és natur vegetával. Lassú tűzön néha ellenőrizzük a víztartalmat és kb. 20 perc alatt puhára fűzzük, hogy elfője a levét.
A darált húst összekeverjük nagyon apróra vágott hagymával, fokhagymával , az apróra vágott pulykasonkával . A masszát beízesítjük egy kis paprikakrémmel, petrezselyem zölddel, sóval és borssal és pirospaprikával. (Tipp: füstölt , darált pirospaprikával még pikánsabb íze lesz - Culinarisban kapható)
Belekeverjük a főtt hajdinát és kész is a töltelék. Én nem szoktam tojást keverni a darált hús keverékbe, mert szerintem attól lesz túl kemény a töltelék.
Egy nagyobb lábos aljára terítünk egy kis laskára vágott félig főtt káposztát. A káposzta levelek kemény torzsás eres részét kivágjuk és egy-egy maroknyi darált húsos keveréket töltünk bele. A göngyölt káposztákat szorosan egymás mellé helyezzük a lábosba, majd a tetejére ismét teszünk a szeletelt káposztából.
Egy egész paradicsomot felszeleteljük és a töltelék tetejére terítjük (elhagyható, csak jól illik hozzá a sűrített paradicsom mellé egy kis friss paradicsom is). Felöntjük vízzel, hogy éppen csak ellepje és közben a tetejére halmozzuk a sűrített paradicsomot, a babérlevelet, a kakukkfüvet és a zsályát. (Tipp: ízlés szerint , azaz a család inyencebb és éhesebb tagjai miatt, érdemes pár karika kolbászt tenni a tetejére)
Kb. 40 percig főzzük, hogy a káposzta tovább puhuljon és a darált töltelék átvegye a káposztás lé ízét.
Ha elkészült akkor zsírszegény tejföllel tálaljuk és talán egy kis csípős paprikával, mert az édeskés káposztához remekül illik a csípős.
Energiatartalom 1 adagra (káposzta, kolbász és tejföl)
375 kcal (Zsír 11 g, Szénhidrát 27 g, Fehérje 37 g)
Szólj hozzá!
Címkék: káposzta hajdina paradicsompüré
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek