Unod már a csirke mellett és hajlandó vagy más színhúst is megkóstolni? A csirkeszív nem csak olcsó és finom, hanem az egyik leghatékonyabb és legtöbbet dolgozó izom, tehát igen jó minőségű hús.
Hogyan juthatunk hozzá a kilós adagolású csirkeszívhez? Jelmondatom: légy jóban a henteseddel! Szóltam neki, hogy  kellene nekem csak csirkeszív magában, és ő vállalta, hogy a szíves- csirkemájról leválogatja nekem a szívet, mert rengeteg vendége szeretne inkább csak májat venni szív nélkül. Így történt, hogy mostanában félreteszik nekem a csirkeszíveket én meg fél kilós adagokban tartom a fagyasztóban.
Csirkeszív nagyon jó levesekbe, és isteni pörköltöt lehet belőle készíteni, de most olaszos csípős padlizsános gyöngyhagymás paradicsomos ragut készítettem.
A fűszeres paradicsomos hús mellé köretnek kukoricadarából főzött majd sütőben sütött polentát szolgáltam föl.
(low carb ditéások köret nélkül fogyaszthatják)

Hozzávalók 6 személyre:

1 kg csirkeszív
1 db nagy padlizsán
400 g gyöngyhagyma
1/2 szár póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
150 g csirkemell sonka (aki nem diétázik, az nyugodtan használjon bacont)
4 ek sűrített  paradicsompüré
1 ek natur vega mix
1 ek olasz fűszerkeverék (arrabbiata)
1 kk bazsalikom
1 kk őrölt rozmaring
1 kk chili
só, bors
 
A padlizsánt héjával együtt felkockázzuk megszórjuk 1 ek sóval és kb. fél órára egy nagyobb szűrőbe tesszük, hogy kicsepegjen belőle e kesernyés leve . Utána leöblítjük a padlizsánt és hagyjuk egy kicsit száradni.
A csirkeszívet átmossuk, megpucoljuk, azaz  tetejéről levágjuk a zsíros, eres részt. (Tipp: macskák meg a kutyák imádják a levágott részét).
Egy nagyobb serpenyőben kevés olajon megfuttatjuk a felkockázott sonkát , a felszeletelt pórét és a fokhagymát.  Beletesszük a lecsepegtetett savanyúság gyöngyhagymát. 
Hozzáadjuk a csirkeszívet és fehéredésig pirítjuk. Utána ráöntjük egy pohár vízzel higított paradicsomsűrítményt és megfűszerezzük, sóval, borssal, bazsalikommal, natur vega mixel és kevés chilivel. Ha van kéznél, akkor nagyon illik hozzá olaszos arrabiata fűszerkeverék.
Lassú tűzön fél óráig fedő alatt rotyogtatjuk, hogy megpuhuljon a csirkeszív, majd hozzáadjuk  a padlizsánt és kb. 10 percig együtt főzzük.
Ha nagyon savanykás lenne a paradicsomos szósz, akkor 1 evőkanálnyi xilit cukorral szelídíthetjük az ízét. A paradicsomos szósz miatt remekül illik hozzá a kukoricadarás polenta. 

Energiatartalom 1 adag csirkeszív ragura köret nélkül
 350 kcal ( Zsír 26 g, Szénhidrát 15 g, Fehérje 32g)

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr484129963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása