IMG_2924.JPGJogosan merül föl a kérdés, hogy akkor hogyan. Úgy, hogy a tészta kiváltására bevetjük a cukkinit.
A tésztás ételek sikere úgyis a fűszeres mártáson, vagy a gazdag feltéten múlik. Mi van ha a kicseréljük a főtt tésztalapokat hajszálvékony cukkini szeletekre? Egy nagyon ízletes finom krémes egytálételt kapunk.
De nem ez az egyetlen változtatást, mert a besamel mártást is lecseréljük: a liszt helyett zabpehelyből készített finom szerecsendiós mártásra.  Az  íze megszólalásig hasonlít a sima besamelre.
A darált húsos ragut csak csirkemellből készítjük, de sok-sok zöldségadalékkal és olaszos fűszerezéssel. Az olaszoknál tanultam, hogy a darált húsos raguba mindenképpen tegyünk egy kis  reszelt  sárgarépát és zellert.
A reszelt sajthoz meg egyszerűen alacsony zsírtartalmú Óvári sajtot használunk.
Ne ijedjünk meg a cukkinitől és a zabpehelytől, de így a lehetőségekhez mérten lecsökkentettük a szénhidrát tartalmát, a zsírtartalmat. Garantálom, hogy a siker és az ízélmény nem marad el.

Hozzávalók 6 főre (egy nagy jénai tál):
70 dkg cukkini (2-3 közepes darab)
20 dkg zsírszegény sajt (PL: Óvári  sajt)

50 dkg darált csirkemell
1 kis hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
fél zellergumó
2 db paradicsom
200 ml paradicsompüré
2 db babérlevél
kakukkfű, rozmaring

1 bögre zabpehely vagy zabkorpa
2 dl tej
2 dl víz
1 kk őrölt szerecsendió
1 kk őrölt gyömbér
só, őrölt bors
3 ek kókuszolaj (kókuszzsír)

 A cukkíniket  egy jó éles zöldséghámozó segítségével  hosszanti irányban hajszálvékony csíkokra szeleteljük. Kicsit munkaigényes, de megéri.
A zsírszegény sajtot lereszeljük.

Ragu elkészítése
A hagymát felkockázzuk és egy kanál kókuszolajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymával.
A sárgarépát és a zellert kis lyukú reszelőn lereszeljük és a hagymához adjuk, hogy egy kicsit megpiruljon és összeessen. Majd hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Ekkor jöhet  hozzá a kockára vágott paradicsom és paradicsompüré.  Sóval, borssal, kakukkfűvel, őrölt rozmaringgal fűszerezzük és beledobunk még egy kis babérlevelet. (Tipp: ha van otthon olasz fűszerkeverékünk, akkor érdemes még feljavítani vele). Kb fél órán át lassú tűzön rotyogtatjuk.

Zabpehely besamel
2 evőkanál kókuszolajon megfuttatjuk a zabpelyhet és felöntjük 2 dl tejjel. Fokozatosan hozzáadunk még kb 2 dl vizet is és  folyamatosan kevergetjük amíg a mártás besűrűsödik.  Itt is a mártás titka a jó fűszerezésen múlik. Mindenképpen sózzuk, borsozzuk, majd őrölt szerecsendióval és egy kis őrölt gyömbérrel  ízesítjük. (Tipp: tettem bele egy csipet sáfrányt is)
Ha zabkorpával készítjük, akkor addig főzzük, amíg jó krémes masszát kapunk. Ha zabpelyhet használunk, akkor botmixerrel lepépesítjük.

Egy jénai tál aljára fektetjük a cukkini szeleteket, majd ráterítünk egy réteg húsos ragut, aztán egy réteg zabpelyhes besamelt és egy kis reszelt sajtot.  Majd újra egy sor zukkini, mártás és sajt. Ezt addig ismételgetjük amíg az alapanyagokból kitelik.  A tetejére pedig az összes maradék reszelt sajt kerül.
Előmelegített sütőben kb. 180 C fokon 30 percig sütjük, amíg a sajt szépen aranyszínű lesz a tetején és átsül a cukkini.

 Energiatartalom 1 adagban
394 kcal (Zsír 15g, Szénhidrát 29 g, Fehérje 25 g)

007_Kulinariablog57.jpg

007_Kulinariablog58.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr144068003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása