IMG_2630.JPGÉs egy újabb rizottó csoda csak most nem gombával készítettem, hanem előfőzött garnéla rákkal és sáfránnyal.

A sáfrány a kelet aranya és a világ legdrágább fűszere mert 1 kg sáfrány fűszer előállításához 150.000 db kis kerti krókusz virág bibéjére van szükség. Ha közel keleten utazom, mindig veszek belőle egy icipici zacskóval, úgyhogy mostanra már szép kis készletet sikerült felhalmoznom belőle. Egész eltérő árakon sikerült beszereznem és az tapasztaltam, hogy azért az olcsóbban beszerzett sáfrányok nem is oldódnak olyan jól az ételben. Szerintem a nagyon sötét bordó iráninak van a legjobb minősége.
A sáfrányt sok főként rizses ételekhez használják a különböző nemzetek. Így például az irániak a népszerű rizses ételébe a piláfhoz adják , a spanyolok a paellába teszik, az észak olaszok pedig a rizottóba. Az indiaiak bizonyos currykben használják , sőt a franciák hallevesének, a bouillebaisse-nek is előkelő fűszere.

Hozzávalók
5 dkg vaj
30 dkg rizottó rizs (Arborio vagy Carnerolli)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 csipet sáfrány
30 dkg előfőzött pucolt garnélarák
2 dl fehérbor
1,2 liter húsleves
7dkg reszelt parmezán vagy vagy grana padano
őrölt bors

A rizottó főzéséről már többször írtam, ezért most nem részletezem a trükköket, csak egyszerűen menetét. 3 dkg vajon aranyosra pirítjuk a felkockázott vöröshagymát. Hozzáadjuk a rizst , egy percig együtt pirítjuk, majd felöntjük a borral, hogy jól magába szívja a bor zamatát. Most tesszük bele a sáfrányt, hogy az alkohol még jobban kioldja az ízét és a színét. Iennentől közepes lángon végig a tűzhely mellett állva folyamatosan adagoljuk a rizshez a húslevest és állandó kavarással biztosítjuk a krémes állagot. Figyeljük meg, ahogy fokozatosan kioldódik a sáfrány színe és elkezdi sárgára színezni a rizst. Ízlés szerint frissen őrölt borssal ízesítjük, de csak finoman bájunk a sóval a húslevesben lévő sótartalom miatt. 20-30 perc alatt puhul meg a rizs. Ekkor belekeverjük még a garnélarákot és jól összemelegítjük. A legvégén beleforgatunk még egy kis vajat és a reszelt parmezánt. Ettől lesz igazán krémes és fenséges. A rizottó tetejére ízlés szerint lehet még parmezánt szórni, de a krémes rizs mártásban úgyis van bőven.007_Kulinariablog48.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr173504269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása