Megígértem barátnőmnek, hogy kiötlök valami göngyölt pulykás receptet, amit karácsonykor ő is el tud készíteni. Sikerült egy szemnek és szájnak egyúttal különleges élményt nyújtó étket készíteni.
Amikor már unjuk a gesztenyével töltött száraz pulykamellet és finom szaftos különlegességre vágyok, akkor érdemes a pulykát kicsit változatosabban megsütni.
A zöldségeket ízlés szerint szabadon variálhatjuk, én most sárgarépát, fehérrépát, cukkinit, újhagymát, zellerszárat, kaliforniai paprikát és aszalt szilvát tettem bele .
De máskor kerülhet bele spenótlevél, gomba vagy akár padlizsán is.
Kívülről bacon szeletekbe burkoljuk, hogy ezzel védjük meg a húst a kiszáradástól. Sok-sok borral felöntjük és sütőben lassan puhára sütjük. A bor miatt kicsit nehezen puhulnak a zöldségek ezért hagyjunk időt rendesen a sütésre.
 
Hozzávalók:
1,5 kg pulykamell
12 szelet húsos bacon
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
3 szál zellerszár
4 szál újhagyma
1 db cukkini
1 db piros kaliforniai paprika
0,2 dl száraz fehérbor (itt Tokaji Hárslevelűt használtam)
0,4 dl húsleves
3 ek dijoni mustár
2 gerezd fokhagyma
Őrölt bors
1 kk chilipehely
 
 
A pulyka mellett bevágjuk úgy, hogy kiteríthető téglalap formát kapjunk. (Tipp: én a felső harmadánál bevágom balról jobbra, majd a az alsó harmadánál közepétől jobbra kifelé ismét egy vágást ejtek- de inkább megmutatom egy képen, mert nehéz leírni)
Kiterítjük a pulykamellet, majd kissé kiklopfoljuk. Bekenjük a húst mustárral és megfűszerezzük frissen őrölt borssal, sóval , zúzott fokhagymával és ízlés szerint chilipehellyel is. 
A répákat megpucoljuk és az összes zöldségek hosszanti csíkokra vágjuk . A zöldségek felét igyekszünk beletölteni a pulykába a másik felét, majd a tepsibe helyezzük a kötözött hús mellé. 
Feltekerjük a pulykát, majd kötöző zsinórral egyszer átkötjük. Ezután hosszában beborítjuk bacon szeletekkel és kötöző zsinórral körkörösen átkötjük.
Egy nagy tepsibe rakjuk a kötözött húst és mellé helyezzük a maradék zöldségeket.
Felöntjük a fehér borral és a húslevessel, majd letakarjuk.
180 C fokos sütőben kb. 2 órát sütjük fólia alatt, majd tűpróba után fólia nélkül addig sütjük, amig a bacon szépen rápirul a húsra.
Ha túl sok leve marad, akkor inkább öntsük le róla és lé nélkül piritsuk még a tepsiben a zöldségeket, hogy finom édeskésen sült zöldségköretet kapjunk.
Sütés után hagyjuk a húst pihenni 5 percig mielőtt felvágjuk, hogy a belül fortyogó húsnedvek egy kicsit megpihenjenek.
 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr693470842

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Karácsonyi fatörzs (Bousche Noél) recept 2011.12.19. 20:19:17

Recept elkészítése - a piskótatekercset kiterítjük, megkenjük a lekvárral, ha túl sűrű likőrrel hígítjuk. A cukrot a tojással habosra keverjük, gőz fölött besűr

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása