IMG_2167.JPG

Valójában marhahússal és borban párolt  sok-sok zöldséggel készül ez a tésztás étel. Azonban szeretném kiemelni a zöldségek közül a kelkáposztát, mert nálunk nem annyira ismert feltét a tésztákhoz, pedig az olasz háziasszonyok előszeretettel használják.
A család egyik kedvence a Kelkáposztás fenyőmagos farfalle, amit még a blogon nem főztem meg, de ami késik nem múlik.
Ehhez a marhahúsos boros raguhoz eginkább a szélesmetélt parpadelle tészta  illik, de nálunk ma paradicsommal és sárgarépával pirosra színezett mini pipe rigate-val készült. (http://de.barilla.com/Produkte/pasta/piccolini/Mini_Pipe_mit_Tomaten_und_Karotten.htm)

 Hozzávalók:
50 dkg száraz tészta
30 dkg marhaszínhús (például felsál)
1 nagy fej vöröshagyma
2 szál újhagyma
3-4 gerezd fokahagyma
1 szál sárgarépa
1 szár zellerszár
negyed gumó édeskömény
3-4 levél kelkáposzta
2 db paradicsom
25 dkg csiperke gomba
3 dl száraz fehérbor (jelen esetben Tokaji Furmint)
oregano , kakukkfű, chili
só, bors
5 dkg hántolt tökmag

 A zöldségeket a vöröshagymát, újhagymát fokhagymát, sárgarépát, zellerszárat, édesköményt és a kelkáposzta zöldesebb leveleit  felszeleteljük.   A paradicsomot felkockázzuk. A gombát gyorsan leöblítjük és felszeleteljük. A marhahúst vékony csíkokra vágjuk.
Egy nagyobb serpenyőben forró olajon 5 percig pirítjuk a marhahúst, majd hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát és pár percig együtt sütjük. 
Utána beletesszük a zellerszárat, répát, édesköményt, kelkáposztát , paradicsomot és együtt sütjük, hogy egy kicsit átforrósodjon. 
Ízlés szerint megfűszerezzük sóval, borssal , chilivel, oreganoval, kakukkfűvel  (Tipp: olaszos fűszerkeveréket is használhatunk például Puttanesca-t) .
Összeforgatjuk és  felöntjük a fehér borral.
15-25 percig fedő alatt pároljuk, hogy megpuhuljanak a zöldségek, de főként a marhahús. (az főzési idő főként a marhahús minőségétől függ).
Közben feltesszük főzni a tésztát enyhén lobogó sós vízben, majd finom "al dente " (puha, de harapható, ún. fogkemény) lesz, akkor leszűrjük.
Ha elkészült a marhahúsos zöldséges ragu, akkor a tésztára szedjük és tálalhatjuk reszelt parmezán sajttal, vagy ősszel inkább hámozott tökmaggal (Tipp: autentikusan inkább fenyőmaggal tálaljuk, de haza viszonyok között nagyon finom tökmaggal is).

007_Kulinariablog35.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr753344884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása