A rizottó nem rizi-bizi! Bár létezik zöldborsós rizottó is, de nem összekeverendő a magyar pergős zöldborsós rizs a krémes selymes állagú igazi olasz rizottóval.Én azért vagyok annyira oda a rizottóért, mert a rizsnek teljesen más íze lesz a hozzáadott bortól, a sok…

Tavaly ismerkedtem meg a birskörtével egyik kolléganőm  isteni birskörte lekvárja által. Nem is tudtam, hogy létezik ilyen finom, zamatos,  illatos,  édes és egyben fanyar,  körte ízű és mégsem gyümölcs!De nem lekvárt készítettem belőle hanem inkább almaszósz jellegű…

Nálunk a gyerekek készítik, mert annyira egyszerű. Az én gyerekkoromban még daráltuk a háztartási kekszet, de most már minden kisközértben lehet kapni a darált kekszet.  Fontos, hogy jó minőségű kakaóport használjunk, lehetőleg ne cukrozott változatot, hanem keserű holland…

Tudom, hogy nem mindenki van oda a ruszliért, azaz a pácolt heringért.  Aki viszont egyszer ráérzett a vajpuha savanykás hal ízére annak tetszeni fog ez a saláta.   Hol lehet jó ruszlit kapni? Egyik jó beszerzőhely a hipermarketek halas pultja közelében, másik az IKEA shopban,…

Ősszel mit tennénk egy jó kis salátába? Hát diót, almát és zellert biztosan, és hogy laktatóbb legyen remekül passzol hozzá a camembert sajt!  Hozzávalók:1/2 jégsaláta2 szál újhagyma4 db tojás1 db almafél zeller gumó10 dkg camembert sajt1 marék dió Öntet:1 dl joghurt, 3…

Amikor egy sima hétvégén reggelire szeretnénk magunkat úriasan érezni és ágyból kikelve finom falatokat bekapni, akkor dobom be ezt a trükköt. Nem kell hozzá túl sok minden, csak libamájas pástétom, pirítós kenyér és diólekvár. Próbáltam már áfonya lekvárral és az is…

Egyik barátnőm egy munkahelyi konyhában eltöltött "ki mit főzött" ebédnél kínált meg egyszer egy vegetáriánus változatban készített chilis babbal . Ő a darált húst előfőzött gerslivel (árpagyöngy) helyettesítette. Annyira ízlett nekem a roppanós de mégis puha magvas…

Zamatok, illatok, ízek remek keveréke ez a  különleges cukkini saláta, ugyanis  a  forró sült cukkínihez keverünk mentát és kecskesajtot. Dél-Európában vagy Észak -Afrika országaiban minden háziasszonynak van saját mentás cukkinis receptje. Van aki vastagabbra karikázza a…

  Horvátországi túrák alkalmával szinte kötelező előételnek feketekagylót kérni az étteremben. Dagne na Buzaru- elnevezéssel szerepel az étlapon és titokban imádkozunk, hogy nehogy azt mondják, hogy most épp a friss kagyló kifogyott. A kagyló elkészítése rém egyszerű és…

Egyik hűvös őszi  vasárnap délután gyermekeim elkezdenek sóvárogni valami finom édesség iránt. Nem vagyok egy nagy süti sütő típus, mert sokkal jobban szeretem a kreatív recepteket, ahol az adagokat és összetevőket szabadon változtathatom és mégis sikerül az…

A narancsos sárgarépás szuper karotinbomba  sütőtöklevesemről már írtam tavaly egy posztott, amire rengeteg pozitív visszajelzést kaptam. (http://mindenkaja.blog.hu/2010/09/25/narancsos_chilis_sutotok_kremleves)Most annyiban változtattam a recepten, hogy a sütőtököt nem tettem föl…

Birsalmát egyáltalán nem szerettem egészen tavalyig, amíg meg nem kóstoltam egyik kolléganőm birskörte lekvárját.Azelőtt nem szerettem benne, hogy olyan fanyar és még a birsalma sajton is éreztem, hogy "szőrös". Aztán rájöttem, hogy nem megfelelő helyen, időben találkoztam…