IMG_2135.JPG

A rizottó nem rizi-bizi! Bár létezik zöldborsós rizottó is, de nem összekeverendő a magyar pergős zöldborsós rizs a krémes selymes állagú igazi olasz rizottóval.
Én azért vagyok annyira oda a rizottóért, mert a rizsnek teljesen más íze lesz a hozzáadott bortól, a sok kavargatástól pedig kioldódik belőle  rizsliszt és az olvadt parmezán elegánsan kenődik szét a szájpadlásunkon. 
A jó rizottó folyékony inkább kásás állagú , finom zamatos és a rizsszemek puhák, de mégis haraphatóak maradnak (al dente).
Rizottóhoz igazán jó minőségű rizsre van szükség, legyen az Arborio, vagy Carnaroli  (általában nagyon szupermarketeken, Lidl, Cora lehet kapni).
Rengeteg változata közkedvelt, a sima natúr változat, a paradicsomos,  a zöldséges, gombás, csirkemájas, tengergyümölcseivel, vagy a legkülönlegesebb talán a tintahal tintával feketére színezett.
Amikor hozzájutok valami jóféle erdei gombához, akkor a legelső ötletem , hogy készüljön belőle rizottó (lásd rókagombás rizottó receptet itt: http://mindenkaja.blog.hu/2010/07/06/rokagombas_rizotto)

 A rizottó nem bonyolult étel, de mégis melós egy kicsit  mert a kavargatás miatt egy percre nem lehet magára hagyni a lábost. De megéri a fáradtságot!

 Hozzávalók
2 dkg vaj
0,5 dl olivaolaj
30 dkg rókagomba
20 dkg vargánya gomba
3 dl bögre Arborio rizs (olasz rizottóhoz való rizs)
2 db zellerszár
2 szál újhagyma
3 gerezd fokhagyma
3-4 levél zsálya
2 szál kakukkfű
0,25 l fehér bor
0,5-0,7 l húsleves  (kockából vagy ahogy nálunk az előző napi marhahúsleves maradékából)
5 dkg reszelt parmezán (Parmigiano vagy Grana Padano)

Egy nagyobb edényben  felhevítjük a  vaj és az olivaolaj keverékét és üvegesre pároljuk benne a karikára vágott újhagymát és a zúzott fokhagymát.
Beledobjuk a durvára vágott zöldfűszereket, a zsályát és kakukkfüvet, hogy kioldódjanak a zsiradékban az aromák, de vigyázzunk, hogy nehogy megégjen.
Hozzáadjuk a felszeletelt zellerszárat és pár percid pároljuk.
Majd egy nagyobb bögrényi rizottó rizst tesszük bele és addig kevergetjük amíg a rizs átforrósodik.
Eztán ráöntjük a fehérbort, hogy a rizs minél jobban magába szívja a bor aromáját.
Eztán lassú tűzön nagyon gyakori kevergetés mellett folyamatosan kis mennyiségekben adagoljuk a rizshez a folyadékot, azaz a húslevest és a bort.
Félidőben hozzáadjuk a felszeletelt vargánya gombát és rókagombát, hogy együtt puhuljanak meg a rizzsel.
Addig kevergetjük és pótoljuk a levét, amíg a rizsszemek közepe még fehér, de kívülről már mázgás, a fogunk alatt pedig puhán roppan, ez kb. 20-25 perc.
A legvégén nagy mozdulatokkal belekeverünk 3 dkg vajat és a reszelt parmezán sajtot. Meleg tálaljuk.

007_Kulinariablog34.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr613342160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása