IMG_2050.JPG

Horvátországi túrák alkalmával szinte kötelező előételnek feketekagylót kérni az étteremben.
Dagne na Buzaru- elnevezéssel szerepel az étlapon és titokban imádkozunk, hogy nehogy azt mondják, hogy most épp a friss kagyló kifogyott.
A kagyló elkészítése rém egyszerű és a titka az elkészített szószon múlik. Minden étteremnek meg van a saját specialitása, hogy milyen kagyló alapot készítenek. A legjellemzőbb a paradicsomos (inkább olaszos stílus) , vagy a fokhagymás fehérboros (a klasszikus francia Mules Marinieres) mártás.
 
Most igyekeztem az összes finom hozzávalóból megalkotni a számunkra ideális feketekagyló szószt.
A lényeg, hogy legyen benne fokhagyma, legyen benne sok-sok bor és egy picit lehet csípős is.
Nem is tudom eldönteni , hogy a kagyló húsát szeretem jobban, vagy a szószba mártogatott friss ropogós házikenyeret.
Alapszabály, hogy csak friss kagylóval dolgozzunk, vagy mirelittel. A METRO-ban vagy a Corában érdemes kagylót vásárolni (állítólag csütörtök-szombat magasságában frissebb az árú) Ma friss kagylóhoz akciósan 990 Ft/kg áron jutottunk hozzá.
 
Hozzávalók:
(nagy adag kg. 6 főre)
2 kg feketekagyló
2 doboz darabos paradicsom konzerv
1 db lilahagyma
1 szál póréhagyma
5 gerezd fokhagyma
4 db babérlevél
0,5 liter finom száraz vörösbor (ez esetben Villányi Portugieser)
fél citrom héja
kakukkfű
chili
só, bors
 
Bontsuk ki a vörösbort és igyunk egy pohárral!
A kagylókat nagyobb szűrőtálba tesszük , folyó hideg víz alatt átmossuk , egyenként átvizsgáljuk és ledőzsöljük róla a "szőröket". Ne ijedjünk meg, ha a hideg víz alatt egy picit kinyílik a kagyló és ha kezünkbe vesszük akkor összezárul. Ez azt jelenti, hogy még friss.
Egy nagyon nagy serpenyőben vaj és olivaolajat melegítünk, majd megpároljuk benne a felszeletelt lilahagymát, pórét és fokhagymát.
Beletesszük a paradicsomkonzervet, babérlevéllel és kakukkfűvel, sóval , frissen őrölt borssal és chilivel ízesítjük. Lassú tűzön 15 percig főzzük amíg a hagyma megpuhul.
Ráborítjuk a kagylókat és nagy mozdulatokkal beleforgatjuk a szószba. (nem baj ha nem lepi el teljesen, csak percenként forgassuk át). Lassú tűzön, fedő alatt pároljuk kb. 8 -10 percig amíg a kagyló is megpuhul.
Ha elkészült, akkor még a lábosban a fedőt rászorítva egy kicsit összerázzuk, majd egy hatalmas jénai tálra, vagy magas szélű tálcára tálaljuk. Az asztal közepére helyezzük és friss ropogós fehérkenyeret adunk hozzá.
A kagylókat kézzel esszük és a kagyló héját kanálként használva szürcsöljük vagy a kenyérrel tunkoljuk ki a finom szószt.
Azokat a kagylókat, amelyek nem nyíltak ki – dobjuk el!- ne próbáljuk meg felnyitni, mert biztos, hogy nem jó.
Érdemes az asztalhoz kéztörlőt készíteni, vagy meleg citromos vizet egy kis tálkában a kézmosáshoz.
007_Kulinariablog30.jpg
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr363321831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása