Töltött káposzta akkor lesz tökéletes, ha nem sajnáljuk ki belőle a finom alapanyagokat és hagyjuk összeérni az ízeket.
A lényeg, hogy legyen benne finom füstölt kolozsvári szalonna, egy kis kolbász, és ne spóroljuk ki belőle a káposztához nagyszerűen illő fűszereket, mint a babérlevél, szerecsendió , kömény vagy esetleg kapor.  Mindig teszek bele egy kis sűrített paradicsomot is, ahogy anyukámtól tanultam. Ez már sokszor tesztelt és mások által dicsőített recept.

Ha diétás változatot szeretnénk készíteni, akkor hagyjuk ki belőle a töltelékből szalonnát, darált sertéshús helyett darált pulykát tegyünk bele, füstölt kolbász helyett inkább füstölthús kockával és virslivel készítsük.
Nem is annyira hizlaló, mint amennyire képzelnénk, hiszen a káposztás hús önmagában diétás étel, ha nem teszünk bele zsíros húsokat és nem eszünk hozzá kenyeret.
De most inkább a dús ízletes recept változatát írom le.

 Hozzávalók

12-15 levél savanyú káposzta
0,5 kg szeletelt savanyú káposzta
60 dkg darált sertéshús (lapocka)
15 dkg füstölt kolozsvári szalonna
1 szál füstölt kolbász
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
3 markék rizs
2 db tojás
3 ek pirospaprika
Só, bors
2 ek paradicsom püré
3-4 babérlevél
őrölt kömény
őrölt szerecsendió
2-3 szál kapor

 

 A szeletelt káposztát szűrőbe helyezzük és átmossuk folyó vízzel, hogy ne legyen túl sós és savanyú. A káposzta leveleket leöblítjük és a vastag torzsás részét éles kis késsel elvékonyítjuk úgy, hogy lemetsszük a vastagságát, hogy ugyanolyan vékony legyen mint a levél többi része.

A szalonna felét apróra vágjuk, ezt keverjük majd a töltelékbe, másik felét pedig nagyobb darabokra szeljük amit később a töltött káposzták mellé helyezünk a lábosba.

Egy serpenyőben üvegesre pirítjuk az apróra vágott szalonnát , majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát.

Kicsit pároljuk, majd egy külön tálban a  darált húshoz keverjük.  Hozzáadunk 3 marék rizst , 2 tojást, majd a pirospaprikával , sóval, borssal ízesítjük és jól összekeverjük.

A káposztalevelet kiterítjük és egy maréknyi darált húst töltünk bele . A vastag torzsás részétől kezdjük feltekerni a leveleket, közben behajtjuk az oldalát.

Egy nagy lábos aljára tesszük a fele szeletelt savanyú káposztát, majd ráhelyezzük a töltött káposzta tekercseket szépen szorosan egymás mellé fektetve. Ha elfogy a káposztalevél, akkor fasírt gombóccá gyúrt húsokat is rakhatunk a lábosba egy kis szeletelt káposztába tekercselve.

Ezután beletesszük a karikára vágott kolbászt és kolozsvári szalonnát és ráhelyezünk pár babérlevelet (Tipp:  ha van otthon, akkor érdemes még egy pár szál kaprot is beletenni, ami remekül illik a töltött káposztához). Befedjük a maradék savanyú káposztával és megszórjuk a többi fűszerrel, úgymint őrölt  kömény, őrölt szerecsendió, és el ne felejtsük a sűrített paradicsomot.

Felöntjük vízzel , hogy éppen csak ellepje, majd felforralás után lassú tűzön 1-1,5 órát rotyogtatjuk, hogy megpuhuljon a hús és a káposzta.

Sok-sok tejföllel és friss fehérkenyérrel tálaljuk. Hűtőben több napig is eláll és másnap lesz igazán finom! Jól tűri a fagyasztást , ezért érdemes sokat csinálni belőle.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr43272332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása