Mágnes Dóra 2011.09.24. 14:54

Almás linzer

 

Elkezdődött az almaszezon. Idén nagyon szép nagy mosolygós piros Idared termett a kertünkben, ezért muszáj volt egy almás édességgel indítani.
Ez a süti nem nyers reszelt almából készül, hanem inkább fűszerekkel előfőzött zselatinnal elkevert almaszószból. Így egy kicsit selymesebb, simogatósabb süteményt kapunk. A tésztája az általam kedvelt linzeres típusú tészta.
Gyerekkorunk óta tudjuk, hogy az alma nagyon egészséges gyümölcs, csak mostanában a szebbnél szebb, színesebbnél színesebb izgalmas déligyümölcsök mellett, valahogy nem értékeljük igazán az almát. Pedig az alma egy igazi tápanyag és rostforrás és nagy szerepe van a regenerálódásban.
Az alma tartalmaz A-, B-, és C- vitaminokat, kalciumot, vasat és sok egyéb nyomelemet. Az alma héja jó béltisztító, bizony érdemes megenni.
 
Alma töltelék hozzávalói
1 kg alma,
2 dl víz,
15 dkg cukor
1 citrom leve,
1 kk gyömbérpor
1 kk őrölt fahéj
4-5 szem kardamon mag
1 csomag Dzsem fix 3:1
 
Tészta hozzávalói
15 dkg cukor
12,5 dkg RAMA margarin (azaz fél kocka) lereszelve,
40 dkg liszt,
2 db tojás
2 dl tej (vagy 2 dl joghurt, vagy 2 dl tejföl)
1 cs vaníliáscukor,
1 cs sütőpor
 
Az almát megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk és kevés vízben feltesszük főni. Belefacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a cukrot, gyömbérrel, fahéjjal és kardamon maggal ízesítjük és lassú tűzön puhára pároljuk. Belekeverjük a zselésítő anyagot (1 zacskó Dzsemfix 3:1). Ha feloldódott a zselésítő anyag, akkor hagyjuk a tölteléket langyosra hűlni, hogy megdermedjen és besűrűsödjön.
A tészta hozzávalóit összekeverjük a tejet lassan adagolva , hogy még gyúrható tésztát kapjunk. (Tipp: ha tej helyett tejfölt keverünk bele azzal is nagyon finom!) Két cipót formázunk belőle és amíg ki nem hűl az almatöltelék, addig hűtőben lehűtjük a tésztát, hogy könnyebben nyújtható legyen.
Nekem most valamiért nem sikerült jól gyúrható tésztát előállítani, de nem estem kétségbe, mert csak a félig kinyújtott tésztát helyeztem a tepsibe és kézzel nyomkodtam bele a sarkokba.
Merőkanállal rámerjük a sűrű almás masszát és a tetejére a tésztából gyúrt rácsot fektetünk. (Tipp: extra élményért érdemes megszórni a tetejét durvára tört dióval)
180 C fokos sütőben sütjük kb. 30 percet, hogy rácsozat aranyszínű legyen. Egy kicsit állni hagyjuk, hogy megdermedjen a sütemény és még langyosan éles késsel kockára szeleteljük.
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr493253121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása