Gyönyörű nagy szemű szilvánk termett és nem bírtam ki, hogy ne csináljak belőle egy gyorsan elkészíthető finom sütit. A szilvára fahéjas cukrot szórtam, de a tésztájába egy kis levendulát kevertem.

A  levendula zamata remekül illik a fahéjas szilvához.  Hmm, hogy milyen illatok jöttek a sütőből!

A legegyszerűbb tészta féle az úgynevezett morzsasüti (angolul crumble,  ejtst: krámbl).

Csak a tál aljára tesszük a friss gyümölcsöt egy kis cukorral vagy mézzel meghintve, a tetejére pedig liszt és gabonapehely vajjal elmorzsolt egyvelegét terítjük.  Sütőben 35 perc alatt elkészül.

Sokféle gyümölccsel készíthetjük. Klasszikus az almás crumble, de az őszibarackos, a szedres, az áfonyás vagy a rebarbarás változata is kedvelt.

A morzsás tésztába keverhetünk a gyümölcshöz illően diót,  mandulát vagy esetleg fűszereket (Pl: rozmaring, levendula)

 

Hozzávalók:

1 kg szilva

2 kk fahéj

25 dkg durumliszt

25 dkg zabpehely

15 dkg vaj

15 dkg barna cukor

1 szál levendula

Fél citrom héja

 

Egy tálban összekeverjük a lisztet , a zabpelyhet, a cukrot és a vajat. Kézzel addig dolgozzuk amíg morzsás állaga lesz. Belegyúrjuk még a citrom héját és egy kicsi levendulást is. (nem kell sokat tenni, mert nagyon uralkodó az íze).

Egy tespi aljára tesszük a megmosott és kimagozott szilvát. Megszórjuk egy kevés cukorral , meghintjük fahéjjal, majd ráhalmozzuk a morzsás tésztát. Egy fóliával lefedjük és 180C fokos sütőben 25 percig sütjük, majd fólia nélkül még 5 percig pirítjuk a morzsa tetejét.

Tipp: vanília vagy dió fagyivál tálalva mennyei

 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr953152603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.08.15. 14:03:07

Pont ez készült tegnap nálunk is.
Nem mondom, hogy soha többé (azt Kamilla mondta), de nem voltunk különösebben elájulva tőle.

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2011.08.15. 14:17:10

@Hepci: a levendula illata és íze elég uralkodó tud lenni. Férjem, aki nem szereti a szilvás sütit, odavolt a levendulás tésztáért. Nekem a szilva izlett belőle jobban, ezért elosztottuk. :)