Az ötlet Jodie barátnőmtől vettem, ő kezdett el kísérletezgetni az érdekes maláj hálós palacsintatészta előállításával.

Roti Jala (ejtsd Roti Dzsala) egy igazi maláj specialitás. Neve azt jelenti, hogy hálós kenyér, valójában elég könnyű itthon is előállítani, mert a tésztája nagyon hasonlít a palacsintatésztára.

A hálós szerkezetet pedig egy speciális roti jala adagoló börgéből csurgatjuk a palacsintasütőbe. A roti jala sütő bögrét az interneten rendeltem hónapokkal ezelőtt, de mostanra szántam rá magam , hogy ki is próbáljam. (Tipp: ebay a megfelelő hely a rendelésre, ára 2-7 USD körül van)

A hozzávalók terén az eredeti receptbe kókusztejet írnak, de számtalan variációt láttam a net-en sima tej hozzáadásával is.

Nekem bejött ez a magyar palacsinta tésztát utánozó változat. Nem is tartott sokáig elsajátítani a sütési technikát. A harmadik palacsintára már rájöttem, hogy hogyan kell úgy körkörösen csurgatni, hogy a minta ne legyen túl ritka és túl sűrű sem.
tészta sütéséről videót megtekinthető Jodie-nál.

Hogy mire is jó ez a hálós tészta? Hát a rácsos mintázata nagyon guszta és jól lehet tölteni különböző húsos és édes töltelékekkel.

 Hozzávalók:

25 dkg liszt
1 kk sütőpor
2,5 dl tej
2 dl víz
2 tojás
1 kk kurkuma (csak azért , hogy sárgább legyen a tészta)
Olaj a sütéshez

 Hozzávalókból összeállítjuk a palacsintatésztát  és csomómentesre elkeverjük.
A tésztát  átszűrjük nehogy elduguljon a roti jala csurgató bögre. A bögrét egy kis tálja helyezzük a kifolyónyílásaival lefelé, igy pontosan záródik és fel tudjuk tölteni a folyós palacsinta tésztával.

Majd az olajjal kikent felhevített palacsintasütő fölé tartjuk és lassú de határozott mozdulatokkal szép hálós mintát rajzolunk.
Pont ugyanúgy kell ellenőrizni, hogy mikor kell fordítani rajta, mint a palacsintánál.
Az elkészült tésztát egy tálra borítjuk, majd még melegen lazán feltekerjük és elhelyezzük egymás mellé. Erre azért van szükség, mert a sima laposan egymásra rakott hálók összeragadnának és nehéz őket szétválasztani a töltés előtt.

 Angol nyelvű leírás a Roti Jala készítéséről 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr523074481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása