Ilyen forró nyárin napon üdítő, leves és főétel helyett is ideális ez a leves, mely nem kell hozzá meleg konyhában ácsorogni, mert főzést nem igényel.
Andalúz főzőkurzuson Martin Goldman séftől tanultam a Gazpacho kistestveként is emlegetett Salmorejo-t , a hideg paradicsomlevest. A Gazpacho receptről már írtam korábban itt.
Annyiban különböznek, hogy a Salmorejoban nincs más zöldség csak paradicsom és az elkészítésének igazi kulcsa a felhasznált boreceten és spanyol olivaolaj minőségén múlik.
A levest érdemes korán reggel elkészíteni és hűtőben jól lehűteni, hogy ebédre fogyasztható legyen. Minél többet áll a hűtőben annál jobban összeérnek az ízei. Másnap pedig kifejezetten isteni!
Az eredeti receptleírás után kutatva olvastam, hogy meg kellene hámozni a paradicsomot és a fehér kenyeret is sütőben kiszárítani, de Martin megnyugtatott, hogy az igazán ízletes Salmorejohoz ehhez semmi szükség.
Kizárólag zöld szűrt extraszűz olivaolajjal adja ki az ízét, érdemes olyan olajat választani, amelyiknek enyhén csípős (akár kesernyés ) az alap íze, hogy kiegészítse a paradicsom savanykás édes zamatát.
Mint megtudtam az extra szüz olivaoljakat is érdemes kóstolgatni, mert teljesen más karakter lapulhat márkánként egy-egy üvegben. Ráadásul az olajnak más illata , textúrája és íze van az üvegből való kitöltés után, felkeverés után vagy ne adj isten felmelegítve.
 
Hozzávalók:
1 kg paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2 szelet fehér kenyér
2 csipet só
0,2- 0,5 dl Vörösborecet (helyettesíthető balzsamecettel)
0,5 - 1 dl Extra szűz olivaolaj
0,5 liter hideg víz
 
Tálaláshoz:
3-4 db főtt tojás
5 dkg pirított Hamon Serrano sonka (helyettesíthető Fekete erdő sonkával)
 
Előkészület során a tojásokat feltesszük főzni, a sonkát pedig apró pici darabokra vágjuk, majd serpenyőben ropogósra sütjük.
A paradicsomok csumáját kivágjuk, felkockázzuk, majd egy mély edénybe tesszük. A fokhagymát felszeleteljük és a paradicsomhoz adjuk. A kenyeret vízbe áztatjuk, majd ezt is a tálba tesszük. Meglocsoljuk egy kis borecettels kicsit több olivaolajjal, megsózzuk, majd robotgéppel (botmixerrel) elkezdjük pürésíteni, amíg selymes állagú lesz. Felöntjük annyi vízzel, hogy a kenyér besűrítő hatása után folyékony levest kapjunk. Na eztán kell kóstolgatni és finoman adagolni hozzá ismét a borecetet és az olivaolajat, megkeresve a legfinomabb hatást. Én azt szeretem, ha kicsit édeskés és pikáns egyben.
Hűtőbe tesszük, jól behűtjük. Majd tálaláskor kis bögrékbe szedjük, megszórjuk aprított főtt tojással és pirított sonkával , majd meglocsoljuk pár csepp olivaolajjal.
 
Így készül Mágnes Dóra konyhájában: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Így készült az Andalúz főzőkurzuson: 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr503054874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása