Az egyik legfinomabb marhahúsból készült leves az ököruszály leves. Sokáig készül ugyan, de megéri. Az ököruszály leveshez először is ökörfarok kell. Anthony Bourden Francia szakácskönyvében olvastam, hogy a jó szakács titka elsősorban a jó kés, másodsorban , hogy legyen egy jó hentese.

Az örkörfarkat általában kis helyi henteseknél lehet beszerezni. Általában csak besétálok a henteshez és utána döntöm el, hogy mi lesz otthon a menü. Azt hiszem darált húsért mentem be, de végül gyönyörű szép marhafarokkal és egy egész nagy füstölt marhanyelvvel távoztam.

A hentes szépen feldarabolta a farkat bárddal, hogy nekem már otthon ne keljen. Viszont ezt a húst egy kicsit tovább kell főzni, mint egy sima lábszárat, ezért valójában érdemes kétszer bezöldségelni.

Az első adag zöldség több órán át együtt fő a hússal és átadja az ízét és a zamatát a lének és a húsnak és szinte teljesen szétfő benne.   A második adag zöldséget, pedig a kész húslevesbe főzzük bele a tálalás előtt, hogy szép friss színű és zsenge maradhasson.

 

Hozzávalók:

1 kg nagy marhafarok

10 db sárgarépa

5 db petrezselyemgyökér

1 db szárzeller

1 db karalábé

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 ek só

10 szem fekete szemes bors

1 kk őrölt gyömbér

1 kk  őrölt szerecsendió

1 kk kurkuma

 

A feldarabolt farok darabokat egy nagy lábos hideg vízben feltesszük föl lassan főzni. Sok víz kell hozzá, mert nagyon hosszú lesz a főzési folyamat és sok víz fő el közbe.  Ha felforrt a víz, szűrővel leszedjük a tetejéről a habot, majd hozzáadjuk a megpucolt zöldségek felét egészben , tehát 5 db sárgarépát, 2-3 fehérrépát, fél zellert, fél karalábét egészben.  Befűszerezzük sóval, szemes borssal, gyömbérporral, szerecsendióval (Tipp: egy kiskanál kurkumával sárgára szinezhezhetjük  az alapból barnás színű levest). Most kell egy kis türelem, lassú tűzön 4-5 órán át főzzük, amíg a hús szinte leválik a csontról. Ezután kiszedjük a húst és egy másik edénybe átszűrjük a húslevest. A puha zöldségeket már nem használjuk föl, de érdemes félretenni húspástétomhoz, vagy zöldséges fasírthoz.

Friss felkarikázott sárgarépát, fehérrépát, zellert és karalábét főzünk bele a lébe, majd visszatesszük a marhafarkat és együtt átforraljuk. Ha a második eresztés zöldség megpuhult, akkor tálaljuk.

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr642958380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása