2011.06.05. 08:57
Ököruszály leves
Az egyik legfinomabb marhahúsból készült leves az ököruszály leves. Sokáig készül ugyan, de megéri. Az ököruszály leveshez először is ökörfarok kell. Anthony Bourden Francia szakácskönyvében olvastam, hogy a jó szakács titka elsősorban a jó kés, másodsorban , hogy legyen egy jó hentese.
Az örkörfarkat általában kis helyi henteseknél lehet beszerezni. Általában csak besétálok a henteshez és utána döntöm el, hogy mi lesz otthon a menü. Azt hiszem darált húsért mentem be, de végül gyönyörű szép marhafarokkal és egy egész nagy füstölt marhanyelvvel távoztam.
A hentes szépen feldarabolta a farkat bárddal, hogy nekem már otthon ne keljen. Viszont ezt a húst egy kicsit tovább kell főzni, mint egy sima lábszárat, ezért valójában érdemes kétszer bezöldségelni.
Az első adag zöldség több órán át együtt fő a hússal és átadja az ízét és a zamatát a lének és a húsnak és szinte teljesen szétfő benne. A második adag zöldséget, pedig a kész húslevesbe főzzük bele a tálalás előtt, hogy szép friss színű és zsenge maradhasson.
Hozzávalók:
1 kg nagy marhafarok
10 db sárgarépa
5 db petrezselyemgyökér
1 db szárzeller
1 db karalábé
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek só
10 szem fekete szemes bors
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt szerecsendió
1 kk kurkuma
A feldarabolt farok darabokat egy nagy lábos hideg vízben feltesszük föl lassan főzni. Sok víz kell hozzá, mert nagyon hosszú lesz a főzési folyamat és sok víz fő el közbe. Ha felforrt a víz, szűrővel leszedjük a tetejéről a habot, majd hozzáadjuk a megpucolt zöldségek felét egészben , tehát 5 db sárgarépát, 2-3 fehérrépát, fél zellert, fél karalábét egészben. Befűszerezzük sóval, szemes borssal, gyömbérporral, szerecsendióval (Tipp: egy kiskanál kurkumával sárgára szinezhezhetjük az alapból barnás színű levest). Most kell egy kis türelem, lassú tűzön 4-5 órán át főzzük, amíg a hús szinte leválik a csontról. Ezután kiszedjük a húst és egy másik edénybe átszűrjük a húslevest. A puha zöldségeket már nem használjuk föl, de érdemes félretenni húspástétomhoz, vagy zöldséges fasírthoz.
Friss felkarikázott sárgarépát, fehérrépát, zellert és karalábét főzünk bele a lébe, majd visszatesszük a marhafarkat és együtt átforraljuk. Ha a második eresztés zöldség megpuhult, akkor tálaljuk.
Szólj hozzá!
Címkék: leves marha ökör
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek