Amikor a zöldségesnél spárgát választok, akkor ott szoktam tanácstalanodni, hogy fehéret, vagy zöldet vegyek.
Mindkettő ugyanaz a fajta növény, csak a fehér spárgát akkor gyűjtik, mikor az még nem bújt ki a földből, a zöld spárgát pedig akkor szüretelik, amikor az egész növény már kihajtott és a napfénynek köszönhetően bezöldül.
A fehér spárgának harmonikusabb, kicsit édeskésebb, elegáns az íze,  de macerás megpucolni. A zöld spárga könnyen kezelhető viszont más a zamata, inkább fűves zöld ízű.
Hogyan pucoljuk a fehér spárgát:
A fehér spárga egy kicsit több előkészületet igényel, mert én nem szeretem köpködni a vékony hártya szerű héját. Először levágom a szárazabb fás szárrészt. Kegyetlen szoktam lenni, mert minden olyan részt levágok, ami egy picit is nem rugalmas. Néha csak a fele marad meg, de inkább megválok a rossz részétől, minthogy evés közben kellemetlen legyen beleharapni. Majd vékony pengéjű kis késsel (Tipp: létezik direkt spárgahámozó kés) kicsit lekaparom az oldaláról a hártyás héját, olyan mozdulatokkal mintha sárgarépát pucolnék.
 
Hozzávalók:
50 dkg fehér spárga
2 kk cukor
2 kk citromlé
10 dkg hajszálvékonyra szeletelt fekete erdő sonka
1 csomag leveles tészta
1 db tojás a kenéshez
 
Megpucoljuk a spárgát és egy lábos vízben feltesszük főzni óvatosan, hogy le ne törjön a feje. A főzővizet pici cukorral és citromlével ízesíthetjük. Most nem kell megsózni a vizet, mert később a sonkából ugyis átveszi a sós ízt. Kb. 15 perc múlva leöntjük róla a forró vizet és hideg vízbe mártjuk a spárgákat. Erre azért van szükség, hogy rugalmasságát megőrizze és visszaüljön annyira, hogy be tudjuk tekercselni. Papírtörlővel leitatjuk, majd egyenként rézsútosan betekerjük a vékony sonka szeletekbe.
A leveles tészta lapot vékonyra nyújtjuk (kivéve ha már előre nyújtott a tészta) és 3 cm széles csíkokra vágjuk. Betekerjük vele a sonkás spárgát. Kivajazott tepsibe fektetjük kicsit távolabb egymástól, mert a tészta még megdagad egy kicsit, majd a tetejét megkenjük tojással.
Előmelegített 180 C fokos sütőben kb 20 perc alatt arany színűre sütjük.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr162957415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása