Török nevén : Yayla corbasi
Nagyon népszerű leves Törökországban, mert 15 perc alatt elkészül és kellemes pikáns kissé csípős, de közben a joghurt miatt üdítő is egyben.
 
Kizárólag szárított mentával készítsük, mert a friss menta más zamatot kölcsönözne az ételnek (erre kifejezetten felhívták a figyelmünket a kurzuson).
 
Hozzávalók
1 liter húsleves
0,5 liter tej
1 marék rizs
2 dl zsíros joghurt
3 dkg liszt
1/2 citrom leve
1 tojás sárgája
2 dl víz
Só, bors, kömény
3 dkg vaj
1 ek. szárított menta
1 ek. szárított chilipehely (kirmizi biber törökül- itt eredetileg török piros paprika szerepel a receptben, ami nem annyira csípős mint a chili, inkább a mi "édesnemes" paprikánkhoz hasonlít)
 
Az egyik lábosban felteszünk főzni a húslevest és a tejet egyben és beleszórjuk a rizst. Lassú tűzön forraljuk, amíg a rizs megpuhul.
Addig a keverőtálban összekeverjük a joghurtot a liszttel, citromlével ,a tojás sárgájával és egy kis vízzel. Sózzuk borsozzuk és egy pici köménnyel és ízesítjük.
Egy kis serpenyőben vajat hevítünk és amikor szép aranyszínű akkor beleszórjuk a vajba a szárított mentát és szárított chiliport, hogy a zsiradékban kioldódjon a fűszerek zamata.
Utána az olvasztott fűszeres vajat beleöntjük a tejes leves alapba .
Sűrű keverés mellett hozzáadjuk joghurtos keveréket is a leves alaphoz. (Tipp: itt érdemes a főző léből pár kanállal átmerni a joghurtos tálba, hogy kiegyenlítsük a hőmérséklet különbséget, aztán gyorsan összeönteni és egyenletesen kevergetni)
Állandó keverés mellett, vigyázva, hogy le ne égjen felforraljuk.
Azonnal  fogyasztható, de nyáron lehűtve is finom. 
 

A feltüntetett recept hozzávalói 4 személyre szólnak , de a fényképeken étteremi mennyiségek szerepelnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr712751323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása