Mágnes Dóra 2010.12.23. 21:29

Fajita

 

Ma egy kis könnyed de ízletes mexikói ételt készítettem. A fajita (ejtsd: fahítá) igazi képviselője a tex- mex konyhának. Általában vaslapon sült hússal töltött torilla lapokból készül. A húst főként marhából vagy csirkéből érdemes készíteni, de népszerű a sertéshúsos és rákhúsos változat is.
A tortilla lapok sima búza vagy kukorica lisztből készült tojás nélküli vékony palacsinták, amibe jól bele lehet göngyölni a húst és zöldségeket. Pompás kiegészítői a különféle fűszeres szószok, mint például a guacamole (avokádó szósz), tejföl, chilis paradicsomszósz, vagy sajtszósz.
 
Most praktikussági szempontból előre készített alapanyagokból dolgoztam, mert igazán gyorsan lehet összedobni az ételt, ha előre gyártott tortilla lapot használunk és a húst fajitas fűszerkeverékkel szórjuk be és zacskós salátával kínáljuk .
Egyébként tortilla lapokat otthon is nagyon egyszerű elkészíteni (lásd: Kukoricás tortilla receptet) . A fajitas fűszerkeverék helyett bármilyen fokhagymás -chilis ízesítés is jó.
 
 
Hozzávalók (6 tekercshez)
1 csomag Tortilla lap (hipermarketekben a nemzetközi konyhák polcokon található)
1 csomag Fajitas fűszerkeverék
25 dkg marha vagy csirkehús ( most sertéskarajból készítettem)
1 nagy fej hagyma
1 zacskó saláta keverék
3 db paradicsom
3 db kis avokádó
 
A hagymát fél karikákra vágjuk. A húst felszeleteljük és 0,5-1 cm-es csíkokra vágjuk.
Egy serpenyőben zsiradékot melegítünk (Tipp: vajjal vagy kacsazsírral még finomabb lesz) és rádobjuk a húst. Ha már egy kisség megpirult, akkor beleszórjuk a fajitas fűszerkeveréket és felöntjük egy pohár vízzel (Tipp: víz helyett bort is használhatunk, akkor még markánsabb férfiasabb ételt kapunk) . Beledobjuk a hagymát és együtt sütjük, pároljuk amíg meg nem puhul a hús. Az elfőtt vizet egy kicsit pótoljuk, hogy ne száradjon nagyon ki és a fűszeres szaft is jól illik a lepényhez.
 Tortilla lapokat egy száraz serpenyőben átmelegítjük (Tipp: mikrohullámú sütőben 15 mp alatt is szépen felpuhul)
A felmelegített puha tortilla lapokba töltjük a húst, egy kis salátát, paradicsomot, a guacamole szószt és aki szereti a csípőset az még pár csepp Tabasco szószt is.
Felgöngyöljük és tálaláskor még kínálunk mellé avokádó szószt, tejfölt vagy sajtszószt és szeletelt paradicsomot.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr932535567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása