Az oroszok kedvelt céklás káposzta levese a  borscs , azaz борщ. Bár az ukránok inkább vallják saját receptjüknek. Neve az ószláv brs szóból ered, ami céklát jelent. Elkészítésének számos változata létezik.
Mivel gyerekkoromban Moszkvában éltem és ott kedveltem meg ezt a levest, én úgy készítem, ahogy még anyukám Nyina nénitől tanulta.
Kiadós és laktató leves lesz belőle enyhén gulyásos beütéssel. Van aki idegenkedik a színétől.
Ha belekeverjük a levesbe a tejfölt , akkor Barbie rózsaszín levest kapunk, de ez senkit se riasszon el, mert az ízek harmóniája kárpótolja érte. Másnap újramelegítve az igazi, mint nálunk a töltött káposzta!

Hozzávalók:
60 dkg marhahús
1 fej vöröshagyma
30 dkg káposzta
1 nagy db cékla
1 db zeller
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
petrezselyem
2 db krumpli
1 darab paradicsom
2 ek paradicsompüré
Babérlevél, kapor, gyömbérpor, kurkuma

A céklát héjastól feltesszük vízben főni egy külön lábosban. Azért főzzük külön a céklát, hogy ne oldódjon bele a levesbe az összes színe.
A hagymát apró kockára vágjuk és a marha húst felkockázzuk.
Egy lábosban zsiradékot hevítünk és a kockára vágott hagymát megfuttatjuk, majd a kockára vágott marhahúst átpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és takarékon hagyjuk puhulni, mint a pörköltöt. (Tipp: készülhet sertéshúsból is)
Addig felcsíkozzuk a zöldségeket: a káposztát, a zellert, sárgarépát, fehérrépát és a krumplit.
Ha már félig megpuhult a hús, akkor hozzáadjuk a zöldségeket, pár percig együtt pirítjuk, majd felöntjük vízzel és ízesítjük a fűszerekkel. A babérlevél a legfontosabb ízesítő, de a kapor, gyömbér, kurkuma is jól illik hozzá.
Hozzáadjuk a paradicsompürét és a paradicsomot is.
Lassú tűzön addig rotyogtatjuk, amíg teljesen átpuhultak az összetevők.
Közben a megfőtt céklát meghámozzuk és vékony csíkokra vágjuk. Beletesszük a levesbe és összeforraljuk. Ettől lesz a levesnek olyan szép lilás színe.
Feltétlenül tejföllel és petrezselyemmel tálaljuk. Izlés szerint egy kis ecettel is meglocsolhajtuk.


 

Print

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr22376239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lmariann 2010.11.07. 20:12:08

ez finom lett. még a válogatós tesóm is megette:)

Köszönöm!

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2010.11.14. 14:52:24

@lmariann: örülök neki. :) pedig a rózsaszin levestől sokan szoktak idegenkedni, mert ránézésre nem hiszik el, hogy ízhatásra teljesen passzol a magyar gyomor izlésének
süti beállítások módosítása