2010.08.15. 12:30
Hármat egy csapásra menü
Ezt a nagyszerű menüt Székhelyi József színművésztől olvastam valamelyik Nők Lapjában kb. 10 évvel ezelőtt. Csirkemáj és gomba az alapja. A hozzávalókból egyszerre kezdjük el a főzést és a végére három fogásos menüt kapunk:
Töltött gombafejek
Franciás szíves leves
Csirkemáj Budapest módra
Hozzávalók:
1 kg csirkemáj szívvel
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1/2 zeller
1/2 karalábé
1 csokor petrezselyem
2 db tyúkhúsleves kocka
3 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
6-8 nagyobb kalapos csiperke gomba
15 dkg juhtúró
20 dkg trapista v. eidami sajt szeletelve
20 dkg zöldborsó (mirelit)
15 dkg bacon
3 dl tejföl
2 db paradicsom
2 db tv paprika
2 kk. PirosArany
Só, bors, majoránna, pirospaprika
Az elkészítés sorrendje fontos, mert egymásra épül. Színekkel próbálom illusztrálni, hogy mikor melyik ételt készítjük éppen.
- A májat különválasztjuk a szívtől. A szíveket karikára vágjuk, a májat pedig feldaraboljuk.
- A leveszöldségeket- sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé- felkockázzuk.
- Egy lábosban vajat hevítünk és rádobjuk a csirke szívet, majd hozzáadom a zöldségeket, a tyúkhúsleves kockát, felöntjük 1,5 liter vízzel. Beledobunk 1 egész vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát és elkezdjük finoman forralni.
- A gombát megpucoljuk, kivesszük a gomba lábát és felkarikázzuk.
- Az egész gombafejeket beletesszük a gyöngyöző levesbe egy 10 percre.
- 2 nagy fej hagymát kockára vágunk és 3 gerezd fokhagymával egy serpenyőben üvegesre pároljuk. Rátesszük a gombaláb szeleteket, sóval , borssal, majoránnával és pirospaprikával ízesítjük. Hozzáadjuk a karikára vágott paprikát és paradicsomot is. Lecsós alapot készítünk a májhoz.
- Egy bögre rizst egy kisebb lábosban 1 ek. zsiradékon fehéredésig melegítjük, majd hozzáadunk 2 bögre vizet. Sózzuk és nagyon alacsony lángon 20 percig pároljuk keverés nélkül.
- A bacont felkockázzuk és egy serpenyőben kisütjük a zsírját amíg piros ropogós nem lesz.
- A levesből kivesszük a megfőtt gombafejeket és a megfőtt hagymafejet is.
- Eperlevél vagy csigatésztát beletesszük a levesbe.
- A pirított bacont beletesszük a juhtúróba , kockára vágott főtt hagymával és petrezselyemmel elkeverjük .
- A gombafejeket megtöltjük a juhtúrós masszával és egy kizsírozott hőálló tálba tesszük. A tetejükre sajt szeleteket helyezünk és 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Kész az előétel!
- A levest PirosArannyal elkevert tejföllel behabarjuk . Petrezselyemmel meghintjük és kész a leves!
- A lecsós alaphoz hozzáadjuk a zöldborsót és néhány perc főzés után sózás nélkül belekeverjük a csirkemájat. Folyamatos kevergetés mellett 5 perc alatt elkészül. Kicsit utána sózzuk és petrezselyemmel megszórjuk. Kész a főétel, a csirkemáj Budapest módra!
Szólj hozzá!
Címkék: gomba csirkemáj
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek