Ezt a nagyszerű menüt Székhelyi József színművésztől olvastam valamelyik Nők Lapjában kb. 10 évvel ezelőtt.  Csirkemáj és gomba az alapja. A hozzávalókból egyszerre kezdjük el a főzést és a végére három fogásos menüt kapunk:

 

Töltött gombafejek

Franciás szíves leves

Csirkemáj Budapest módra

 

 

 

Hozzávalók:

1 kg csirkemáj szívvel

2 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa

1/2 zeller

1/2 karalábé

1 csokor petrezselyem

2 db tyúkhúsleves kocka

3 fej vöröshagyma

6 gerezd fokhagyma

6-8 nagyobb kalapos csiperke gomba

15 dkg juhtúró

20 dkg trapista v. eidami sajt szeletelve

20 dkg zöldborsó (mirelit)

15 dkg bacon

3 dl tejföl

2 db paradicsom

2 db tv paprika

2 kk. PirosArany

Só, bors, majoránna, pirospaprika

 

Az elkészítés sorrendje fontos,  mert egymásra épül. Színekkel próbálom illusztrálni, hogy mikor melyik ételt készítjük éppen.

 

  1. A májat különválasztjuk a szívtől. A szíveket karikára vágjuk, a májat pedig feldaraboljuk.
  2. A leveszöldségeket- sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé-  felkockázzuk.
     

 

 

 

 

 

 

 

  1. Egy lábosban vajat hevítünk és rádobjuk a csirke szívet, majd hozzáadom a zöldségeket, a tyúkhúsleves kockát, felöntjük 1,5 liter vízzel.  Beledobunk 1 egész vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát és elkezdjük finoman forralni.
  2. A gombát megpucoljuk, kivesszük a gomba lábát és felkarikázzuk.
  3. Az egész gombafejeket beletesszük a gyöngyöző levesbe egy 10 percre.

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. 2 nagy fej hagymát kockára vágunk és 3 gerezd fokhagymával egy serpenyőben üvegesre pároljuk.  Rátesszük a gombaláb szeleteket, sóval , borssal, majoránnával és pirospaprikával ízesítjük. Hozzáadjuk a karikára vágott paprikát és paradicsomot is. Lecsós alapot készítünk a májhoz. 
     

 

 

 

 

 

 

 

  1. Egy bögre rizst egy kisebb lábosban 1 ek. zsiradékon fehéredésig melegítjük, majd hozzáadunk 2 bögre vizet. Sózzuk és nagyon alacsony lángon 20 percig pároljuk keverés nélkül.
  2. A bacont felkockázzuk és egy serpenyőben kisütjük a zsírját amíg piros ropogós nem lesz.
  3. A levesből kivesszük a megfőtt gombafejeket és a megfőtt hagymafejet is.
  4. Eperlevél vagy csigatésztát beletesszük a levesbe.
  5. A pirított bacont beletesszük a juhtúróba , kockára vágott főtt hagymával és petrezselyemmel elkeverjük .

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. A gombafejeket megtöltjük a juhtúrós masszával és egy kizsírozott hőálló tálba tesszük. A tetejükre sajt szeleteket helyezünk és 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Kész az előétel!













     

 

 



 

 

 


 

  1. A levest PirosArannyal elkevert tejföllel behabarjuk . Petrezselyemmel meghintjük és kész a leves!

 

 

 

 

 

 
 

 

  1. A lecsós alaphoz hozzáadjuk a zöldborsót és néhány perc főzés után sózás nélkül belekeverjük a csirkemájat. Folyamatos kevergetés mellett 5 perc alatt elkészül. Kicsit utána sózzuk és petrezselyemmel megszórjuk.  Kész a főétel, a csirkemáj Budapest módra!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1002222996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása